Despre proiect
Clădirile reprezentative din centrul istoric al Sibiului au fost introduse într-un sistem computerizat care conţine date istorice, specificaţii arhitecturale, personalităţi care au locuit în clădirile respective, fotografii și alte informații relevante. Acțiunea este inclusă în proiectul "Promovarea patrimoniului cultural prin QR cod", proiect finanțat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) și implementat în oraşul Sibiu de compania Neoma Solutions în colaborare cu Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS).
Proiectul "Promovarea patrimoniului cultural prin QR cod" structurează monumentele istorice mai sus menţionate într-un sistem de ghidaj turistic ce-l poartă pe utilizator pe traseul tematic ales şi îi furnizează toate informaţiile necesare (inclusiv indicaţii de mers) pentru a putea cunoaşte o parte din istoria bogată a oraşului Sibiu. Ghidul este accesibil accesând bcity.ro sau prin intermediul plăcuţelor amplasate pe fiecare monument care furnizează link-ul asociat acestuia şi un cod QR aferent.
Fiecare obiectiv din sistem are dedicată o pagină cu informații multilingve istorice, culturale, de localizare și de interes general. Utilizatorii pot alege dintre mai multe trasee tematice predefinite sau personalizate și vor putea transmite despre acestea impresii și fotografii pe rețelele de socializare.
Cu ajutorul proiectului nostru orice turist, oricât de puţin timp are la dispoziţie, va avea posibilitatea de a vizita şi de a cunoaste oraşul nostru, iar sibienii vor descoperi multe lucruri neştiute despre monumentele pe lângă care au trecut de multe ori.
Neoma Solutions este o companie sibiană care oferă soluții informatice pentru livrarea datelor în cele mai bune condiții pe dispozitive mobile (telefoane, smartphone, tablete etc) și asigură crearea de pagini de internet optimizate pentru acestea, furnizarea de statistici referitoare la accesări și generarea de coduri QR pentru distribuirea link-urilor. Ţelul nostru este de a ne folosi de noile tehnologii pentru a dezvolta noi si inedite proiecte ce aduc tuturora un plus de confort şi accesibilitate a informaţiei.
Compania a mai realizat proiecte similare în Sibiu în colaborare cu diferiţi operatori culturali. Cel mai reprezentativ este cel implementat în anul 2012 în Muzeul în aer liber ASTRA, în urma căruia instituția a inclus cele peste 200 de obiective ale sale într-un astfel de sistem de ghidaj bazat pe scanarea unor coduri QR, proiect în premieră în România.