Galerie

TURNUL SCĂRILOR

Piata Albert Huet 3, Sibiu

Audio (373.30K)

Este cea mai veche clădire din Sibiu aflată încă în picioare și astăzi, poartă a primei incinte a Sibiului. Istoricii afirmă că o primă formă de fortificație exista pe acest loc încă din secolul al XII-lea. Cert este că poarta în forma sa de piatră există din prima jumătate a secolului al XIII-lea, probabil din perioada formelor fortificate de dinaintea invaziei mongolilor din 1241.

În secolul al XVI-lea poarta suferă modificări și întăriri odată cu reconfigurarea orașului prin includerea Orașului de Jos în incinta fortificată.

Poarta Scărilor a funcționat astfel vreme de 300 de ani, rolul ei devenind unul secundar odată cu fortificarea Orașului de Jos. Rămâne una dintre cele mai importante porți din perioada medievală, fiind accesul de pe drumul ce venea dinspre actualul cartier Turnișor, de la Ocna Sibiului și mai departe dinspre Alba Iulia sau Cluj Napoca. A fost una dintre principalele intrări ale cetății în perioada orașului medieval.

Clădirea a rezistat alți 400 de ani iar la sfâșitul secolului al XIX-lea a fost transformată în locuință, vechea fortificație fiind astfel salvată de la demolare. Astăzi are același scop. A fost restaurată între 2005 și 2006. Este locuința calfelor călătoare ce poposesc în orașul nostru. Rămâne unul dintre cele mai importante monumente ale Sibiului.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Kleines Cafe (7 m)
cafenea Piata Huet 3, Sibiu

Cafe Wien (49 m)
cafenea Piata Huet 4, Sibiu

Centru Informare Turistica Piata Huet (53 m)
centru de informare Piata Huet 1, Sibiu

HOME      TOP