Galerie

CATEDRALA EVANGHELICĂ

Piata Albert Huet FN, Sibiu

Audio (698.20K)

În jurul lui 1370, Magistratul decide construirea unei noi biserici în stil gotic așa cum cerea moda acelei perioade. Ceea ce probabil că sibienii anului 1370 nu își imaginau a fost că edificarea acesteia a durat între 1370 și 1520.

Până la mijlocul secolului al XIX-lea ea a rămas biserica parohială a comunității locale. Atunci se mută aici sediul Episcopiei Evanghelice a Transilvaniei, așa cum este și astăzi, funcționând în paralel parohia și episcopia.

Prima formă a bisericii a fost aceea a unei bazilici. Corul, nava centrală, transeptul și partea inferioară a turnului sunt construite în secolul al XIV-lea. De abia în 1424 se reiau lucrările la biserică. O nouă etapă este marcată în 1448 prin construcția Ferulei de astăzi, iar o alta în 1474, când biserica, în pas cu stilul arhitectural, începe a fi transformată în biserică hală.

În 1494 este finalizat turnul, ce devine astfel al doilea din Transilvania și din România ca înălțime. Ultimele adăugiri, realizate în secolul al XVI-lea, sunt pridvoarele și turnulețul secundar ce astăzi face intrarea în turnul cel mare.

În interiorul bisericii întâlnim câteva elemente remarcabile de artă ecleziastică. Meșterul maestru Nicolae este cel care a realizat sculptura și broderia pridvorului din nord. Johann Rosenau este autorul frescii Răstingnirii din interiorul corului, în 1445.

Cristelnița bisericii a fost realizată în 1438 de către maestrul Leonhardus. Legenda spune că aceasta a fost realizată din bronzul tunurilor turcești capturate în urma asediului eșuat al Sibiului din acel an. Amvonul a fost realizat de Andreas Lapicida. Sebastian Hann este autorul argintăriei liturgice. Ultimul obiect important este orga, realizată de Johann West von Neusol în 1672 și pictată în 1674 de Paul Demosch și Jeremias Stranovius. Noua orgă a fost realizată la Frankfurth am Oder în 1915.

Catedrala a fost loc de înhumare pentru persoanele importante ale cetății, ultima personalitate înmormântată fiind în 1803 baronul Samuel von Brukenthal. Astăzi plăcile funerare sunt montate în Ferulă unde pot fi vizitate.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Cafe Wien (40 m)
cafenea Piata Huet 4, Sibiu

Kleines Cafe (55 m)
cafenea Piata Huet 3, Sibiu

Centru Informare Turistica Piata Huet (72 m)
centru de informare Piata Huet 1, Sibiu

HOME      TOP