Galerie

COLEGIUL NAȚIONAL BRUKENTHAL

Piata Albert Huet 5, Sibiu

Audio (482.48K)

Actuala clădire a fost construită pe locul vechii școli a orașului, atestată încă din 1380. Aceasta este prima atestare a unei școli de pe teritoriul actual al României.

Venirea administrației habsburgice a dus la intervenții importante ale acestora în organizarea instituției. Au fost aduși profesori străini și s-au făcut presiuni în a fi concediați unii dintre vechii profesori.

Școala era coordonată de un regulament adoptat în 1712, "Matricula Gymnasii Cibiniani". În perioada 1719-1728 erau 186 de elevi. Doar un sfert din numărul total al elevilor erau sibieni. Comitele Andreas Teusch a adus trei profesori, cu toții alungați de contele Steinville, comandantul militar al Transilvaniei, în 1713.

În 1779, Magistratul a hotărât construirea unei noi clădiri care să găzduiască viitorul liceu. Între 1779 și 1781 s-a construit după planurile meșterului Franz Burger actuala clădire. Clădirea în linii mari a rămas aceeași. Numai etajul superior a fost modificat din apartamente pentru profesori în spații de predat.

În această clădire au funcționat gimnaziul, seminarul pentru învățători sătești și predicatori, școala reală, școala elementară. De-a lungul anilor, în acest liceu au profesat sau au învățat importanți intelectuali precum Nicolaus Olahus, Georg Teusch, Johann Gebbel, Ludwig Reissenberger, Samuel von Brukenthal, dar și personalități ale altor națiuni din Imperiul Austro-Ungar. În fața liceului Brukenthal, prin coordonarea profesorului Wilhem Binder, s-a jucat primul joc de handbal din România în 1921.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Cafe Wien (31 m)
cafenea Piata Huet 4, Sibiu

Kleines Cafe (68 m)
cafenea Piata Huet 3, Sibiu

Centru Informare Turistica Primarie (79 m)
centru de informare Samuel Brukenthal 2, Sibiu

HOME      TOP