Galerie

CASA PAROHIALĂ

Piata Albert Huet 1, Sibiu

Audio (492.68K)

Casa este una dintre cele mai reprezentative clădiri ale trecerii de la stilul gotic la cel renascentist. Clădirea se ridică pe fundațiile mai vechi ale unei case de lemn ce probabil a funcționat tot ca și casă parohială. Se compune din patru corpuri de clădire, corpuri ce formează o curte interioară.

Elementul excepțional al casei este portalul de influențe gotice și renascentiste, portal realizat de Andreas Lapicida, cel mai important sculptor renascentist din Transilvania. Portalul a fost realizat la comandă de Johannes von Altzen (Alțâna). Pe panoul superior sculptorul a realizat blazonul celui care a comandat lucrarea, un leu rampant ieșind dintr-o coroană ce ține o cruce în gură. În jurul blazonului regăsim basoreliefurile sfântului Ioan Botezătorul, împăratului Frederick al III-lea al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, papei Alexandru al VI-lea Borgia și evident a plebanului.

Inscripția amintește de rostul împăratului și al papei în alegoria din dedesubtul său. Elementele ce amintesc de Renaștere sunt golurile dreptunghiulare ale ferestrelor și forma, de asemenea dreptunghiulară, a portalului. În urma lucrărilor de restaurare efectuate între anii 2004 - 2006, s-au decopertat și conservat trei picturi murale pe fațadă, una reprezentându-l pe sfântul Ioan Botezătorul, probabil patronul plebanului, una pe Maica Domnului cu pruncul Isus iar o a treia redă blazonul regelui Ungariei Mattias I Corvin.

Restaurările din anul 1808 au schimbat tâmplăria, dar și țiglăria originală a casei. Curtea interioară prezintă o serie de elemente de plastică istoricistă, precum meterezele false. Clădirea păstrează în componență un turn al cetății Sibiului din cea de a treia centură de fortificație, centură ce a înconjurat tot Orașul de Sus. Astăzi în clădire funcționează parohia evanghelică a Sibiului.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Kleines Cafe (24 m)
cafenea Piata Huet 3, Sibiu

Centru Informare Turistica Piata Huet (37 m)
centru de informare Piata Huet 1, Sibiu

Atrium Classic Cafe (51 m)
cafenea Piața Mică 16, Sibiu

HOME      TOP