Galerie

PASAJUL PANTOFARILOR

Piata Albert Huet FN, Sibiu

Audio (428.60K)

Constructorii medievali și cei care au gândit și construit orașul Sibiu s-au confruntat cu problema timpului prea mare pe care cetățenii-soldați îl făceau din casele lor spre turnurile și zidurile pe care le apărau în timpul unui asediu.

Soluția acestora a fost aceea de trasare a unor culoare foarte înguste în anumite locuri din cetate, culoare prin care cetățenii reușeau a scurta timpul făcut până pe metereze. Se spune că un soldat reușea să facă câteva minute dintr-o parte într-alta a cetății.

Astfel, comunicarea și transportul în timpul unui asediu era rapid, iar soldații se mișcau repede putând să ocupe diferite sectoare de zid în foarte scurt timp.

Astăzi cetatea Sibiului mai păstrează câteva astfel de pasaje, unul regăsindu-se între Piața Huet și Piața Mică, numele său fiind Pasajul Pantofarilor. Numele îi vine probabil din perspectiva ce se deschide în fața celui care îl parcurgea, Casa Pantofarilor fiind clădirea cea mai impozantă în acel moment. Se poate că acest culoar să fi fost îngrijit de breslașii pantofari, aceștia fiind printre cei mai importanți breslași ai Sibiului. Pasajul trece prin casa în care funcționează studioul de film documentar al Complexului Național Muzeal ASTRA, Astrafilm.

În fața pasajului exista până în secolul al XVI-lea o capelă rotondă, dar care astăzi nu mai există decât marcată în carosabil. Această capelă rotondă este primul lăcaș de cult de piatră al Sibiului. În urma cercetărilor arheologice și a studierii documentelor de epocă, se pare că această capelă ar fi aparținut greavilor de Sibiu, în prima etapă de existență a localității.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Einstein Café (13 m)
cafenea Piața Mică 13, Sibiu

Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder” (23 m)
muzeu Piața Mică 11, Sibiu

Centru Informare Turistica Casa Luxemburg (32 m)
centru de informare Piața Mică 16, Sibiu

HOME      TOP