Galerie

BISERICA SFÂNTA ELISABETA

Gladiolelor, nr 4-8, Sibiu

Audio (686.56K)

Edificiul bisericii Sfânta Elisabeta și orfelinatul catolic amenajat în exteriorul cetății medievale formează nucleul care a dus la crearea primului cartier extra-muros, Terezian. Terenul a fost cumpărat de împărăteasa Maria Teresia. Aceasta îl oferă funcționarilor militari și publici austrieci care s-au stabilit în Sibiu în secolul al XVIII-lea. Este prima parohie extra-muros a ritului romano-catolic. Numele este cu atenție ales, în istoria Sibiului existând o altă parohie Sfânta Elisabeta în Orașul de Jos, pe una dintre arterele principale de acces în cetate ce ducea la poarta Elisabeta, aceasta fiind construită de către frații franciscani.

Inițiatorul acestor lucrări, călugărul iezuit Johann Theofil Delphini, a fost ajutat în acest demers de către împărăteasa Maria Teresia. Anual aici erau aduși între treizeci și șaptezeci de copii romano-catolici, secui și maghiari, cu toții elevi ai colegiului iezuit, viitorului seminar romano-catolic (astăzi Colegiul "Gheorghe Lazăr"). Cu timpul au fost aduși aici orfani de toate confesiunile.

Delphini a angajat pentru construirea edificiilor pe arhitectul Leopold Grossmann. Sfințirea a avut loc în data de 1 septembrie 1781, la 14 ani de la punerea primei pietre în temelie în 11 septembrie 1767. Inaugurarea a făcut-o episcopul Transilvaniei, Ignatius Balthanyi.

Traveea centrală prezintă un ancadrament care de fapt dezvoltă un gol de acces la nivelul parterului. În acesta se află o inscripție care se traduce prin E. M. T. (ECCLESIA AD B. V. MARIAM S. ELISABETH Visitatem E/M 1767 - Biserica Vizita Mariei la Sfânta Elisabeta 1767) și o placă comemorativă. Interiorul este al unei biserici-sală cu două abside laterale. La etaj sunt amenajate galerii stil "zopf", sub forma unui coridor care făcea legătura dintre biserică și orfelinat. Orga este așezată într-o tribună opusă altarului, fiind realizată la începutul secolului XX. Ferestrele laterale sunt tot de secol XX.

Mobilierul este unul format din picturi (D. O. M. Joaneus Pesamosea) din 1843 și vasul realizat din alamă oferit de Jakobus Drescher în 1817. Picturile aparțin celor trei altare. Corul are altarul Fecioarei Maria cu o pictură a acesteia călcând pe șarpe. Acest altar este realizat din marmură, restul fiind din lemn. Al doilea este cel al Sfântului Francisc din Assisi (SIGNASTISERRUUMTUM FRANCISCUM SIGNISRE DEMPTIONIS), prezentat stigmatizat. Al treilea este cel al Sfintei Tereza din Avila cu pruncul Isus. Aceste trei picturi sunt realizate la comandă specială de către împărăteasa Maria Teresia la Viena.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Museum Cafe (946 m)
cafenea Piața Mică 23, Sibiu

Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus (954 m)
muzeu Piata Mica nr. 21, Sibiu

Centru Informare Turistica Piata Huet (959 m)
centru de informare Piata Huet 1, Sibiu

HOME      TOP