Galerie

CASA CU CARIATIDE

Mitropoliei nr. 13, Sibiu

Audio (441.46K)

Casa este legată de numele lui Sebastian Hann, care a locuit în fosta clădire ce a existat pe acest loc și i-a aparținut. Venit din sudul Slovaciei, s-a stabilit în 1674 în Sibiu. El a cumpărat casa de la prima soție, Maria Wienesch, pentru suma de 500 de guldeni. A treia sa soție, Margareta Keyn, a vândut casa către familia Bethlen în 1682 pentru suma de 950 de florini.

În 1786, văduva contelui Gregorius Bethlen, a demolat vechea casă și a construit casa care este astăzi cunoscută sub numele de "Casa cu Cariatide", denumită și Casa Bethlen. Casa aparține barocului tardiv și se integrează în complexul de edificii impozante ale Sibiului care s-au edificat după palatul lui Brukenthal din piața principală a orașului.

Clădirea este formată din două corpuri, unul care se integrează pe aliniamentul străzii Mitropoliei și un al doilea corp aflat în fundul parcelei. Incinta este dreptunghiulară, latura scurtă fiind la stradă. Portalul este unul complex. Acesta prezintă un arc de cerc formate din coloane aparente cu capitel doric în care se descarcă arcul. Până la mijlocul secolului al XIX-lea aici la registrul superior prezenta un bowindow care a fost înlocuit cu actualul balcon, format dintr-o platformă de piatră, o balustradă din fier forjat cu decorațiuni vegetale. Pe laterale existau două ferestre.

Cariatidele sunt cele care împodobesc portalul. Poreclite și "virginele de piatră" ele se înalță pe un piedestal înalt. Sunt greoaie și de aceea marea majoritate a cercetătorilor cred că acestea au fost construite de către o calfă a lui Simon Hoffmeyer, cel care a construit atlanții palatului Brukenthal.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Muzeul de Istorie - Casa Altemberger (70 m)
muzeu Mitropoliei 2, Sibiu

Muzeul Bruckenthal (79 m)
muzeu Piața Mare 4-5, Sibiu

Mojo Cafe (81 m)
cafenea Alexandru Xenopol 1, Sibiu

HOME      TOP