Galerie

ORFELINATUL EVANGHELIC

Mitropoliei nr. 32, Sibiu

Audio (717.58K)

Încă din 1756, Magistratul sibian elabora un statut pentru crearea unui așezământ care să găzduiască orfanii de rit evanghelic - reformat. Problema care o va pune constant acest nou așezământ era amenajarea unei clădiri care să-l găzduiască. Între 1854 - 1883, acesta a funcționat pe actuala stradă Ion Lupaș.

Odată cu construirea bisericii Sfântul Johann, Magistratul a dorit construirea alături de această biserică și a unui complex de clădiri care însumau un orfelinat, un cămin pentru școlari și casa preotului. Urmașul preotului Engelleiter a fost cel care a oferit banii săi pentru construirea acestui complex. Samuel Traugott Binder nu era de acord cu locul amplasat spunând că nu face parte din cartierul Josefin. Această polemică a dus la delimitarea cetății medievale de cartierul Josefin, pe aliniamentul străzii Ion Lupaș.

Planurile care au fost prezentate pentru biserica Sfântul Johann, realizate de proiectanții Baumann și Königer, au fost aplicate și la construirea orfelinatului evanghelic. Planurile au fost rectificate în aprilie 1881, în același an deja realizându-se schița locului, prezentând alinierea clădirilor cu cele de pe strada Ion Lupaș.

Complexului se afla pe terenul Soldisch, în fostul zwinger dintre a cincea și a treia incintă de fortificare a cetății medievale. În momentul în care construcția se apropia de sfârșit, Presbiteriul a cerut Magistratului să reglementeze amenajarea șanțurilor și a trotuarelor, să dea un nume noii străzi și clădirea să fie numerotată intrând astfel în administrarea unei vecinătăți. Ei cereau, de asemenea, instalarea unui felinar. Recepția clădirii s-a făcut la sfârșitul lunii iulie, când au venit și primii orfani.

În 23 iulie 1883 a fost numit director, în urma unui concurs, dr. Eugen Filtsch. Deschiderea orfelinatului s-a făcut odată cu deschiderea bisericii Sfântul Johann, în 10 noiembrie 1883, în cadrul sărbătoririlor dedicate lui Martin Luther. Presbiteriul a decis ca orfelinatul să primească numele de "Casa Luther" în decembrie 1883.

Orfelinatul a funcționat până la naționalizarea comunistă din anii 1950, când a fost desființat. În perioada următoare a fost depozit și a avut alte destinații. După Revoluția din 1989 aici a fost sediul Casei de Cultură a Studenților.

În această locație au fost organizate primele ediții ale Festivalului Internațional de Teatru. După retrocedarea clădirii către Consistoriul Evanghelic Sibiu, clădirea a fost renovată și mai apoi a devenit sediul Institutului Friedrich Teutsch. Acum, pe lângă institut, există un muzeu al civilizației săsești și o librărie cafenea.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Erasmus Buchercafe (16 m)
cafenea Mitropoliei 30, Sibiu

Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. (16 m)
muzeu Mitropoliei 30, Sibiu

Complex Luceafarul  (110 m)
cafenea Ion Lupas 2, Sibiu

HOME      TOP