Galerie

CASA ALBASTRĂ

Piata Mare nr. 5, Sibiu

Audio (595.54K)

Pe locul actualei clădiri, în perioada medievală erau două parcele aparținând familiilor Lutsch și Vette, originar din Gdansk, Polonia. Georg Vette a cumpărat și casa de alături (care aparținea preotului Lutsch din Cristian), el apoi vânzând clădirile baronului Lambert von Moringer. Această tranzacție s-a făcut probabil după 1750 deoarece între 1769 și 1783 baronul face deja o serie de modificări.

Clădirea actuală nu exista în 1703, după cum arăta pictura decapitării lui Harteneck. Aici în 1768 s-a deschis teatrul de comedie. Acesta avea balcon, galerie și o lojă tapetată cu picturi, aici având loc nu numai spectacole de teatru ci și baluri sau concerte în posturile creștine. Apoi clădirea a fost transformată în locuințe. În 1769 casa s-a dechis și spre strada Balului.

În 1810, Magistratul a cumpărat pentru 30.000 de guldeni clădirea care în 1819 a primit denumirea de "Casa albastră a orașului". Magistratul a hotărât mai târziu ca pe frontonul clădirii să fie aplicată din stucatură stema orașului, așa cum erau toate clădirile publice aflate în proprietatea Primăriei. În 1844 s-au deschis în această clădire cursurile Academiei de Drept, apoi între 1858 și 1862 și-a avut sediul Societatea de Științe ale Naturii.

În 1862, deoarece Sibiul era din nou sediul administrativ al Transilvaniei, aici a fost sediul Dietei Transilvane. La începutul secolului al XX-lea în această clădire la parterul său erau amenajate spații comerciale. Unul era al magazinului "Servicii de măsuri și greutăți". iar cel de al doilea era al societății "la Ducele de Reichstadt".

Astăzi clădirea aparține Muzeului Național Brukenthal. Noua conducere a restaurat clădirea și a deschis aici galeria de artă românească. Tot aici funcționează birouri administrative și laboratoare de conservare-restaurare.

Faptul că această clădire a fost construită pe o clădire renascentistă ne spun ancadramentele renascentiste care se află în casa scărilor la etajului I și în pasajul de acces al clădirii.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Centru Informare Turistica Primarie (64 m)
centru de informare Samuel Brukenthal 2, Sibiu

Muzeul Bruckenthal (68 m)
muzeu Piața Mare 4-5, Sibiu

Haller Cafe (103 m)
cafenea Piata Mare 10/parter, Sibiu

HOME      TOP