Galerie

STATUIA LUI GEORGE BARIȚIU

Parcul Astra, Sibiu

Audio (453.50K)

George Barițiu (1812-1893) a fost una din figurile cele mai importante ale Revoluției de la 1848 în Transilvania. A pus bazele ziaristicii românești ardelene, a inițiat și prezidat ASTRA, sub îndrumarea acestuia fiind publicată la Sibiu între 1898 și 1904 prima enciclopedie românească. Tot la Sibiu a publicat principala sa operă, intitulată "Părți alese din Istoria Transilvaniei pre două sute de ani în urmă". A fost membru fondator al Societății Literare Române (1866), precursoarea Academiei Române. În anul 1893 a devenit președinte al Academiei Române.

Statuia a fost realizată la inițiativa ASTRA în 1911, odată cu împlinirea unei jumătăți de secol de la înființarea acesteia. Sculptorul a fost Oskar Späthe jr., din București.

Inaugurarea se va face în 13 octombrie 1912. Locul în care regăsim astăzi statuia, în fața Palatului ASTRA, a fost găsit de abia în 1924, la 12 ani de la inaugurarea statuii. Reticența administrației maghiare nu a permis amplasarea statuii pe spațiul public, mai ales în Parcul Orașului, acolo unde se afla și palatul. Astfel statuia va fi așezată în curtea Liceului românesc de fete, în fața acestuia. La inaugurare discursul a fost ținut de Andrei Bârseanu.

Statuia redă doar bustul și capul acestuia, îmbrăcat cu un costum tipic sfârșitul de secol al XIX-lea. Mâna dreaptă o are îndreptată spre Palatul ASTRA, în cealalată mână el ține o carte pe care este scris ISTORIA TRANSILVANIEI.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Continental Forum Sibiu (90 m)
cafenea Piața Unirii 10, Sibiu

Erasmus Buchercafe (135 m)
cafenea Mitropoliei 30, Sibiu

Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. (136 m)
muzeu Mitropoliei 30, Sibiu

HOME      TOP