PODUL MINCIUNILOR
Piata Mica, SibiuAudio (613.91K)
Pe locul actualului Pod al Minciunilor, până la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla un rând de case care împărțeau Piața Mică pe din două. Pe dedesubtul acestui rând de case exista un tunel curbat, luminat de la jumătatea secolului. Acest tunel era un acces care lega Orașul de Jos de cel de Sus.
Intrarea se realiza printr-un turn care aparținea celei de a două incintă a orașului, care înconjura actuala Piață Mică. Acesta era prevăzut cu o hersă și era flancat de scări de lemn. În interiorul rândului de clădiri, menționăm existența unei biserici, "Laubenkirche", a halelor de bresle, a cântarului orașului, a casei baronului Rosenfeld, Casa Jickeli, o farmacie, Casa Thomas Gulden și un mic podeț deumit "Podețul Laptelui" (lângă turnul de poartă, cam unde este acuma Podul). Pe cele două intrări în tunel existau la 1837 două căsuțe de gardă, păzite de militari.
Denumirea veche a locului era "Băncuțele Minciunilor", denumită astfel de Damasus Dürr în secolul al XVI-lea. Mult prea multele gunoaie, care produceau un miros pestilențial, au decis Magistratul de a lua decizia de a demola acest rând de case, fapt ce se va întâmpla în 1851. Între 1851 și 1859 aici se va construi cel de al doilea pod de fontă din Europa, acesta fiind inaugurat în 17 decembrie 1860. Astfel va fi realizată legătura între Piața Mică și Piața Huet.
Pe arcul de dimensiune maximă, pe latura de sud este aplicată stema Sibiului, pe partea opusă fiind aplicată o inscripție ("1859" - ce atestă anul de finalizare a construcției). Pe latura din nord regăsim alte două inscripții ("Fridrich" pe latura opusă plăcii unde este trecut anul construcției și "Hutte" pe partea opusă).
Restul elementelor circulare sunt decorate cu elemente de tip vegetal și geometric de influență neogotică. Arcurile paralele sunt sprijinite pe două console profilate din piatră în zid de cărămidă, evazate în partea superioară cu balustradă din bare de metal pătrate, segmentate de piedestale masive pătrate cu muchii teșite. Deasupra celor patru piedestale ce flanchează marginile podului sunt aplicate corpuri de iluminat realizate în fontă turnată.
În zonă
Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus (29 m)
muzeu Piata Mica nr. 21, Sibiu
Atrium Classic Cafe (30 m)
cafenea Piața Mică 16, Sibiu
Centru Informare Turistica Casa Luxemburg (36 m)
centru de informare Piața Mică 16, Sibiu