Galerie

PRIMĂRIA ORAȘULUI

Samuel Von Bruckenthal 1-3

Audio (549.83K)

Clădirea, amplasată pe locul unei foste case medievale ce despărțea cele două piețe principale, a fost sediul Băncii de Credit Funciar (Bodenkreditstall Bank), una dintre cele mai importante societăți bancare din Sibiu. Aceasta a sprijinit proiectele municipalității, cum au fost cele ale înființării uzinei electrice în 1896, proiectul incluzând și construirea hidrocentralei de la Sadu, în acea perioadă fiind a treia ca mărime din lume.

Sediul a fost inaugurat în 1906, clădirea fiind considerată unul dintre cele mai bune exemple ale Jugendstill-ului din România. Până la naționalizarea comunistă din anii 1950 clădirea a rămas în continuare sediu bancar. După naționalizarea comunistă, clădirea a trecut în administrarea C.E.C., aici fiind sediul central din Sibiu. După Revoluția din 1989 sediul a trecut la Banca Agricolă, moștenitoarea băncilor de credit funciar și implicit celei din Sibiu. Falimentul acesteia a făcut ca această clădire să intre în patrimoniul orașului Sibiu. Discuțiile privind realizarea unui nou sediu al Primăriei Sibiu, la standarde moderne și la calitatea orașului, a făcut ca în 2004 să înceapă lucrările sistematice pentru refacerea clădirii și deschiderea sa ca noul sediu principal al Primăriei în 2006 (deși activitate administrativă exista încă din 2000).

Clădirea primăriei este construită în formă de potcoavă, fiind format din subsol, parter, două etaje și un spațiu mansardat. Decorația fațadelor este una eclectică, tip Secession, foarte bogată. La nivelul parterului, pe fațada dinspre Piața Mare, sunt aplicați pilaștrii susținuți de soclu înalt și având capiteluri cu decorație eclectică.

Sunt două accese pietonale dinspre Piața Mare, două spre Piața Mică și unul spre strada Brukenthal. Ele sunt dreptunghiulare, cu decorații în ghirlandă sau cu gol umplut cu sticlă. Parterul este demarcat printr-un brâu orizontal profilat. În general ferestrele sunt decorate cu friză de baluștrii în partea inferioară și cu ghirlande vegetale, ecusoane și cornișă profilată, în partea superioară.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Centru Informare Turistica Primarie (29 m)
centru de informare Samuel Brukenthal 2, Sibiu

Muzeul Bruckenthal (73 m)
muzeu Piața Mare 4-5, Sibiu

Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder” (101 m)
muzeu Piața Mică 11, Sibiu

HOME      TOP