Galerie

CASA HERMES

Piaţa Mică nr. 11, Sibiu

Audio (432.28K)

Clădirea medievală care a existat pe acest loc a aparținut pe rând comiților săsești Johann Lulay, Valentin Franck von Franckenstein, Johann Sachs von Harteneck.

Casa actuală și-a găsit numele de "Casa Hermes" datorită ultimului proprietar, Asociația Meseriașilor, Hermes fiind considerat patronul acestora în perioada antică. În 1867 a fost inaugurată clădirea actuală care era sediul Asociației Meseriașilor din Sibiu.

Clădirea are o fațadă neogotică dar interiorul său păstrează și astăzi elemente din vechea clădire cum ar fi blazonul comitelui Lulay și două inscripții votive cu numele lui Franck von Framckenstein și a soției acestuia, datate 6 mai 1695. În subsolul clădirii avem bolți realizate în perioada medievală și urme ale primului zid de incintă.

Clădirea este trapezoidală cu un subsol, parter și un etaj, prezentând o curte interioară deschisă, astăzi fiind închisă cu un luminator. Fațada atât cea de vest cât și cea de est prezintă un rezalit central terminat într-un fronton neogotic în turnuri în trepte. Fațada de est prezintă patru astfel de turnuri iar cea de vest opt turnuri.

Clădirea rămâne și astăzi un excelent exemplu de integrare a unei clădiri moderne într-un mediu istoric, patrimonial și cu un stil bine definit.

Astăzi clădirea găzduiește sediul Complexului Național Muzeal ASTRA, cu muzeele de etnografie Franz Binder și cel de etnografie săsească Emil Sigerus. Aici se regăsește spre expunere una dintre puținele mumii din România.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder” (14 m)
muzeu Piața Mică 11, Sibiu

Einstein Café (35 m)
cafenea Piața Mică 13, Sibiu

Centru Informare Turistica Casa Luxemburg (62 m)
centru de informare Piața Mică 16, Sibiu

HOME      TOP