Galerie

COMENDUIREA GARNIZOANEI

Nicolae Balcescu nr. 6, Sibiu

Audio (609.01K)

Această clădire este principalul sediu unde a ființat Consiliul Dirigent, guvernul paralel al Transilvaniei ce avea rolul de a pune în practică Unirea cu România în 1918 a provinciei istorice.

A fost construită pe vechea locație a hotelului "Împăratul Romanilor". Clădirea medievală a hotelului cade victimă "înfloririi" administrației austro-ungare. Această "înflorire" a spațiului administrat de către armata austro-ungară avea nevoie de un nou sediu administrativ capabil să facă față noii situații. Administrația deja discuta de un mai mare număr de soldați, de un mai mare număr de clădiri în proprietate, de mai mulți funcționari. Discuțiile cu Magistratul fac ca acesta din urmă să hotărască alocarea unei parcele unde să se construiască acest nou sediu. Dorința comandantului militar al Transilvaniei dorea a avea acest sediu în spațiul central al orașului. Astfel s-a ajuns ca Magistratul să ofere spre dărâmare și mai apoi spre folosire, parcela pe care era construit vechiul han "Împăratul Romanilor", construit încă din 1544. El a fost demolat în 1891. De asemenea, a fost demolată și o clădire de pe altă parcelă vecină.

În 1892 s-a inaugurat noul sediu al Cancelariei Comandamentului Armatei Imperiale și al Tribunalului militar. În perioada antebelică această clădire își va îmbrăca întregul parter în schelet de lemn și umplut cu sticlă, spațiile primind un scop comercial. Această situație se menține și în perioada interbelică, dar pentru o perioadă scurtă de timp.

Clădirea este în formă de U, cu un subsol cu ferestre la demisol, parter și două etaje, fiind așezat pe intersecția străzilor Bălcescu și Xenopol. Pe strada Bălcescu remarcăm două rezalite în extremități. Axul central prezintă un portal tip gang, situația fiind identică la fațada de pe strada Xenopol unde rezalitul este central, accesul fiind pietonal. În perioada austro-ungară golurile de la parterul rezalitelor erau accese către interiorul clădirii, probabil spre săli cu scop public. Parterul este delimitat de restul etajelor printr-un brâu amplu.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Weltkultur Cafe und Bar (50 m)
cafenea Nicolae Balcescu 13, Sibiu

Mojo Cafe (55 m)
cafenea Alexandru Xenopol 1, Sibiu

Muzeul Bruckenthal (116 m)
muzeu Piața Mare 4-5, Sibiu

HOME      TOP