Galerie

TURNUL SFATULUI

Piata Mica nr. 1, Sibiu

Audio (534.52K)

Istoria sa se confundă cu cea a orașului. Numele îi vine de la vecinătatea sa, în perioada în care era poartă de acces, cu sediul primăriei localității.

Poarta a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea pentru a permite accesul în cetatea Sibiului dinspre drumul ce făcea legătura cu zona sudcarpatică și cu Dunărea. Poarta a fost așezată exact pe linia drumului medieval odată cu amenajarea celei de a doua incinte de fortificații a Sibiului.                    

Ca poartă de acces a funcționat în jur de 100 de ani, pierzându-și din întâietate odată cu fortificarea Orașului de Sus. A rămas vreme de 650 de ani un simbol al orașului, ajungând astăzi a fi unul dintre cele mai importante monumente. A fost depozit de cereale, punct antiincendii, arest și muzeu.

Turnul Sfatului a fost reconstruit în 1588, refăcut între 1586 și 1588, în 1585 prăbușindu-se o boltă care a ucis pe pictorul Johann David. Turnul a fost din nou restaurat în 1826 când acoperișul inițial piramidal este înlocuit cu cel de tip bulb. Tot acum turnul este înălțat cu un etaj în plus. Turnul a mai fost restaurat la finalul secolului al XIX-lea, la mijlocul secolului XX și la începutul secolului nostru.

Ceasul a fost amplasat în 1906 și a venit din Bernberg, Germania. În 1917 cuprul de pe acoperiș a fost rechiziționat alături de clopot de către armata germană.

Turnul este construit pe șapte nivele. Pe sub turn există vechea trecere a porții transformată între timp în pasaj de trecere. Acest pasaj era pictat la finalul secolului al XIX-lea. Pentru a ușura transportul rutier, în anii 1930 se deschide un al doilea pasaj. Din elementele ce se remarcă sunt cei doi lei ce provin din prima vârstă a turnului, inscripția din pasajul de trecere și cea de la primul etaj. Ca să ajungi în vârf trebuie să urci 141 de trepte.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Einstein Café (73 m)
cafenea Piața Mică 13, Sibiu

Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder” (78 m)
muzeu Piața Mică 11, Sibiu

Muzeul de Farmacie (79 m)
muzeu Piața Mică 26 parter, Sibiu

HOME      TOP