Galerie

BISERICA AZILULUI

Azilului 4, Sibiu

Audio (675.34K)

Biserica Azilului ar putea fi prima biserică parohială a Sibiului. Cert este că biserica a existat înaintea celorlalte din jur. Se pare că a fost prima clădire din piatră din zona Orașului de Jos, la începuturile Sibiului.

La finalul secolului al XIII-lea, vechea biserică a fost preluată de ordinul Sfântului Spirit, un ordin monahal ce se așeza în mijlocul orașelor, în mijlocul vieții și nu la periferia cetăților, diferit de ordinele franciscane și dominicane - contemporane.

Fosta mânăstire este și astăzi localizată în strada Azilului numărul 4. În momentul în care a fost pentru prima dată atestată prin serviciile medicale ce le oferea comunității, fiind astfel considerat a fi primul spital din Sibiu și de pe actualul teritoriu al României în 1292, actul remarca existența precedentă a acestui lăcaș. Cercetările arheologice au dovedit existența atât a unor construcții de piatră precum și de lemn.

Clădirea spitalului propriu zis ridică și astăzi probleme de localizare. Unii arheologi, istorici și arhitecți cred că actuala navă este fostul spital amenajat. Alții consideră că spitalul era o construcție din lemn ce astăzi este dispărută. Alții cred în existența unei clădiri din piatră și ea dispărută.

În 1386 este din nou menționată mânăstirea cu ocazia montării unui geam, posibil chiar vitraliu. În 1414 călugărul Mihail era magisterul spitalului. La sfârșitul secolului al XV-lea și începutul următorului, mânăstirea va intra în reparații.

Odată cu implementarea Reformei această mânăstire va fi închisă, dar rolul său medical va fi menținut. Clădirea a intrat în paragină. Odată cu revenirea catolicilor în cetate, aceștia își vor alege noi locații pentru construcția de mânăstiri, vechile construcții ale mânăstirilor medievale continuându-și existența laică. Vechea mânăstire a Sfântului Spirit a rămas în continuare spital, așa cum este menționată în 1790.

Astăzi vechiul lăcaș monastic își menține rolul său în comunitatea sibiană, fiind un azil de bătrâni. Biserica a rezistat și ea, fiind transformată într-o clădire cu interior baroc, rămânând o biserică parohială de rit evanghelic, apoi începând cu secolul al XXI-lea de rit ortodox.

Călugării au stat în clădirea ce se află pe strada Azilului, la parter există și astăzi o loggie, închisă de geamuri în acest moment, ce amintește de momentele medievale ale monumentului.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Centru Informare Turistica Piata Huet (61 m)
centru de informare Piata Huet 1, Sibiu

Kleines Cafe (61 m)
cafenea Piata Huet 3, Sibiu

Atrium Classic Cafe (72 m)
cafenea Piața Mică 16, Sibiu

HOME      TOP