Galerie

CASA ARTELOR

Piata Mica nr. 21, Sibiu

Audio (936.15K)

Înaintea casei de piatră a existat o construcție de lemn care avea un rol economic în structura breslelor locale. Diferențierea față de aliniamentul restului caselor se leagă de organizarea fortificației în acel loc. De la acea situație s-a ajuns la această anomalie prin care Casa Artelor de astăzi este înaintată în structura Pieței Mici. La început era o clădire izolată, dar în timp, prin construcția altor case, ea s-a lipit de restul clădirilor din incintă.

Casa nu a fost a artelor dintotdeauna. Și-a atras acest nume la mijlocul secolului al XX-lea când aici s-au organizat spații de expoziții pentru evenimentele culturale ale orașului.

Casa este atestată în 1370 și este una dintre cele mai vechi din cetate. Este cea mai veche casă de breaslă încă existentă în România. În acel moment casa aparținea deja breslei măcelarilor, una dintre cele mai bogate și mai importante din Sibiu, breaslă care a dat numele uneia din principalele străzi ale orașului, actuala stradă a Mitropoliei și care se ocupa de paza uneia dintre porțile orașului, Poarta Cisnădiei.

În secolele următoare această casă a fost folosită de ambele bresle, atât cea a măcelarilor cât și cea a cojocarilor. În acest fel, casa rezistă până în secolul al XVII-lea, când casa devine depozit de ovăz. Este perioada în care se construiește etajul care era folosit ca depozit. Apoi el devine spațiul administrativ al breslei. Parterul era folosit ca prăvălii (cele 11 boxe distincte) și spații de tranșat carnea.

În secolul al XVIII-lea casa este preluată de administrația locală, ea fiind folosită începând cu 1765 ca sală de spectacole a uneia dintre primele trupe teatrale ale Sibiului, condusă de Gertratut Bodenburger. Mai târziu, în 1787, aici funcționa trupa de teatru Duwald. Primăria decide renovarea clădirii în 1789, an în care este așezată pe fațada principală reprezentând stema orașului Sibiu.

Clădirea rămâne în proprietatea Primăriei aici realizându-se o serie de activități ce țin de viața orașului. Aici a funcționat apoi Casa Orășenească a Măcelarilor, aceștia preluând din nou clădirea. La mijlocul secolului al XIX-lea pasarela de la parterul clădirii este închisă, transformându-se în magazine ale comercianților locali. Cea mai importantă era prăvălia "Scrinul cu Comori", fondurile acesteia fiind utilizate pentru a ocroti 200 de copii nevoiași.

După 100 de ani, clădirea reintră într-un proces de restaurare, între 1968-1972. După mai bine de 100 de ani, este redeschisă pasarela. Clădirea este în continuare în grija Primăriei și apoi a Muzeului Brukenthal, care organizează aici o serie de evenimente culturale ce îi aduc numele modern de Casa Artelor. Aici se organiza la un moment dat Expoziția Internațională de Fotografie de la Sibiu.

În 2002 clădirea, degradată și într-o stare proastă din punct de vedere instituțional, este transferată Complexului Național Muzeal ASTRA și intră într-un proces de restaurare, finalizat în 2005-2006. Aici, instituția a deschis Muzeul de Etnografie Săsească "Emil Sigerus". Astăzi aici funcționează alături de sălile muzeului și o serie de magazine tradiționale, inclusiv un magazin alimentar tradițional.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Centru Informare Turistica Casa Luxemburg (31 m)
centru de informare Piața Mică 16, Sibiu

Atrium Classic Cafe (54 m)
cafenea Piața Mică 16, Sibiu

Einstein Café (57 m)
cafenea Piața Mică 13, Sibiu

HOME      TOP