Galerie

BISERICA SFÂNTUL LUCA

Lungă nr. 25 ,Sibiu

Audio (542.07K)

În 1761, Maria Teresia a acceptat numirea unui locțiitor de episcop ortodox, în persoana prelatului sârb Dionisie Novacovici. Acesta a încercat să-și mute sediul în cetatea Sibiului.

Aici Guberniul și episcopul romano-catolic, Anton Bajtay, nu au acceptat măsura organizatoare a instituției clericale, ei neconcepând existența unei parohii romano-catolice ce conviețuia cu una ortodoxă. De abia în 1770 împăratul Joseph al II-lea a semnat "Resolutio Augustissima", act prin care parohia ortodoxă a fost acceptată să rezideze în orașul Sibiu. Ei credeau astfel că vor putea supraveghea activitatea acesteia.

Următorul episcop, tot un sârb, Sofronie Chirilovici, a cerut în 1771 Guberniului Transilvaniei oferirea unui teren în Sibiu pentru construirea reședinței episcopale. Terenul a fost cumpărat în cele din urmă de la comunitatea săsească pentru 22.200 de florini. În această zonă s-a organizat comunitatea românească a măierenilor, cei ce lucrau grădinile patricienilor sași din Sibiu. Din secolul al XVIII-lea a devenit unul dintre cartierele extramuros ale orașului Sibiu.

În 30 iunie 1772 reprezentanții măierenilor au încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu G. Fronius pentru preluarea unui teren în această zonă. Astfel s-a început construcția bisericii care avea hramul Sfântului Evanghelist Luca. În 1791 lucrarea este finalizată, devenind primul sediu al episcopiei ortodoxe a Transilvaniei.

Biserica este organizată după tipicul celor ortodoxe bizantine. Remarcăm și aici o serie de influențe baroc. Pictura altarului și iconostasului este realizată în tempera, pe când în rest s-a realizat în frescă. Pictorul care a realizat aceste picturi este Nicolae Stoica din București. Pe balustradă regăsim goluri de peste pronaos, acestea fiind astăzi cele mai vechi elemente din construcția bisericii. În interiorul său se află mormântul episcopului Gheorghe Adamovici.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Kleines Cafe (787 m)
cafenea Piata Huet 3, Sibiu

Centru Informare Turistica Piata Huet (802 m)
centru de informare Piata Huet 1, Sibiu

Atrium Classic Cafe (809 m)
cafenea Piața Mică 16, Sibiu

HOME      TOP