Galerie

MÂNĂSTIREA IEZUITĂ

Piata Mare nr. 3, Sibiu

Audio (532.48K)

Administrația locală a încercat a îngreuna acțiunile catolicilor, dar energia de care a dat dovadă Joseph Berdia. primul superior al iezuiților sibieni, a făcut ca în cele din urmă călugării iezuiți să aibă un sediu așa cum cerea rolul și poziția lor în Imperiu.

Achiziționarea Casei Croitorilor pentru construirea unui convent era o reușită din partea austriecilor, având în vedere că ea era ridicată pe una dintre laturile Pieței Mari. Arheologii au descoperit aici atât zidul de fortificație al celei de a doua incinte din secolul al XIV-lea, cât și șanțurile fortificărilor precedente din secolele XII și al XIII-lea).

În 1703 Berdia mai cumpără încă două case de lângă cea a croitorilor, iar în 1724 generalul Virmond consfințește achizițiile. Lucrările încep în 1726, integrându-se în șantierul de amenajare a complexului romano-catolic care a transformat aliniamentul de nord-vest al Pieței Mari. La acest șantier, datorită oponenței reformaților, a fost nevoie de pază militară pentru ca lucrările să fie duse la bun sfârșit. Clădirea se extinde prin cumpărarea casei lui Abraham von Ehrenburg în 1735.

În această clădire a funcționat pentru prima dată gimnaziul catolic, care a devenit unul dintre cele mai importante instituții de învățământ din Sibiu, existența sa continuându-se până astăzi când gimnaziul poartă numele de Colegiul "Gheorghe Lazăr". Odată cu desfințarea ordinului în 1789 reședința iezuiților a devenit sediul parohiei romano-catolice.

Stilul arhitectural este parte a barocului iezuit care s-a impus la începutul secolului al XVIII-lea. Clădirea a respectat norma impusă de Magistratul local de a amenaja pasajul de circulație care exista în toată Piața Mică. Clădirea este formată din patru corpuri inegale care creează o curte interioară dreptunghiulară. Două dintre corpuri au accesul dinspre Piața Mică, pe când celalalte două dinspre Piața Mare.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Amber Cafe (50 m)
cafenea Piața Mare 14, Sibiu

Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder” (92 m)
muzeu Piața Mică 11, Sibiu

Haller Cafe (99 m)
cafenea Piata Mare 10/parter, Sibiu

HOME      TOP