Galerie

CASA LUXEMBOURG

Piața Mică nr. 16, Sibiu

Audio (592.07K)

Clădirea baroc de astăzi este construită pe locul fortificațiilor de lemn și apoi din piatră ce înconjurau prima incintă a Sibiului. Cercetările arheologice au descoperit în subsolurile clădirii vechile fortificații, palisada de lemn, șanțul de pământ, dar și zidul de piatră care poate fi observat și astăzi.

Pe acest amplasament, odată cu renunțarea la rolul fortificator al zidului dintre cele două piețe, Huet și Mică, au existat două clădiri, una spre Piața Huet și o alta spre Piața Mică, construite se pare în secolul al XV-lea. Aceste clădiri se unesc cu timpul astfel încât un secol mai târziu acoperișul acestora este unit.

Clădirea este reconstituită în veacul al XVIII-lea, imprimându-se stilul baroc ce se poate remarca și astăzi, cele două clădiri devenind definitiv una și aceeași. Ultimele adăugiri sunt din secolul XIX când clădirea primește spații de curte interioară, atât în Piața Huet cât și în Piața Mică.

Este cunoscut că în urmă cu 200 de ani proprietatea aparținea familiei Schaser. De la ei clădirea este cumpărată de Fundația Brukenthal. Naționalizarea a atins și această casă, ea trecând în proprietatea statului român începând cu 1948. Procesul de retrocedarea a redat clădirea Consistoriului Evanghelic, cel care administrează și astăzi clădirea.

Între 2000 și 2005 clădirea a trecut printr-un proces de restaurare susținut financiar de către Marele Principat al Luxembourgului. De la acest sprijin financiar a rămas numele actual al casei drept Casa Luxembourg, diferit de cel vechi, "Casa Roșie".

Clădirea este formată din trei corpuri cu subsol, parter și două etaje. Bosajele de la parter, ancadramentele ferestrelor, decorația tip scoică, lezenurile cu capiteluri decorate sau antablamentele sunt dovada stilului baroc. Loggia de la parter face parte din culoarul de traversare a Pieței Mici vizibil și astăzi în marea majoritate a clădirilor. Aceasta, alături de ușa de lemn de la parter și de ancadramentele de la subsol sunt cu toate de factură gotică și fac parte din vechea stare a clădirii.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Atrium Classic Cafe (13 m)
cafenea Piața Mică 16, Sibiu

Centru Informare Turistica Piata Huet (27 m)
centru de informare Piata Huet 1, Sibiu

Centru Informare Turistica Casa Luxemburg (31 m)
centru de informare Piața Mică 16, Sibiu

HOME      TOP