Galerie

MUZEUL FARMACIEI

Piata Mica nr. 26, Sibiu

Audio (517.17K)

Odată cu renunțarea la rolul fortificator al zidului în secolul al XV-lea când Sibiul fortificase tot Orașul de Jos, iar zidurile celei de a doua incinte nu mai aveau un rol de apărare, pe locul acestora s-au construit clădiri de piatră cum este și cazul acesteia.

Anul incizat pe una din baze coloanelor ce formează culoarul de traversare din această clădire, 1568, poate fi considerat anul în care clădirea a fost reconstruită. După aspectul arhitectural general, clădirea aparține construcțiilor edificate la Sibiu în secolul al XV-lea.

La 1600 funcționa aici farmacia "La Ursul Negru". Aceasta este cumpărată în 1809 de către Johann Kayser care o vinde apoi lui Karl Heinrich, atestat drept proprietar în 1878. În casa lui Heinrich a locuit George Barițiu între 1877 și 1883, editând aici ziarele "Transilvania" și "Observatorul". Farmacia rezistă până la naționalizarea comunistă din 1948, alți doi proprietari fiind Heinrich Gottlieg și Guido Fabritius.

După naționalizare farmacia rămâne deschisă până la mijlocul anilor 1960. Clădirea aflată în paragină este preluată de Muzeul Național Brukenthal care o transformă în 1972 în primul muzeu al farmaciei din România, așa cum este și astăzi.

Clădirea are două corpuri cu subsol, parter și un etaj. Loggia de la parter face parte din culoarul de traversare a Pieței Mici vizibil și astăzi în marea majoritate a clădirilor. În interiorul clădirii, mai ales la subsol, se pot reține urmele zidului de fortificație ce a aparținut celei de a doua incinte de fortificație. În spatele parcelei se mai poate cu greu observa un drum medieval ce făcea trecerea dinspre Orașul de Sus și cel de Jos înainte ca aceste două părți ale orașului să fie fortificate.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Muzeul de Farmacie (8 m)
muzeu Piața Mică 26 parter, Sibiu

Museum Cafe (35 m)
cafenea Piața Mică 23, Sibiu

Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus (68 m)
muzeu Piata Mica nr. 21, Sibiu

HOME      TOP