Galerie

CASA AURARILOR

Piaţa Mică nr.25, Sibiu

Audio (557.58K)

Casa a fost construită la începutul secolului al XV-lea de către breasla aurarilor, fiind una din casele de breaslă ce au existat în Piața Mică. Cum zidul celei de a doua incinte nu mai avea un rol de apărare, pe locul acestuia s-au construit clădiri de piatră cum este și cazul acestei clădiri. Urme ale vechiului zid de apărare mai pot fi remarcate în interiorul clădirii, mai ales la subsol.

Loggia de la parter face parte din culoarul de traversare a Pieței Mici vizibil și astăzi în marea majoritate a clădirilor. La primul etaj era camera orficială a breslei, unde se afla arhiva, sala de ședințe și sala breslei cu pecețile și statutele acesteia. Într-una dintre încăperi pe tavanul gotic a fost realizată din stucatură blazonului breslei aurarilor. Acesta are monograma G. K. și a fost realizat în 1745.

În secolul al XIX-lea, după desființarea breslelor, casa este transformată în ateliere și prăvălii. Loggia este astupată și transformată în magazine. Aici a funcționat atelierul de fierărie al lui Andreas Filtsch împreună cu tipografia și librăria lui Samuel Filtsch unde a fost tipărită "Gramatica Românească", editată de Ion Heliade Rădulescu. Tipografia este cumpărată de Wilhelm Johann Krafft, iar editura și librăria de Julius Speer. În această perioadă a funcționat aici redacția revistei "Curierul școlar și bisericesc".

În perioada interbelică aici au funcționat diferite magazine dintre care se remarcă cel al fabricii de napolitane Lica sau pescăria. Ultimii doi proprietari cunoscuți ai clădirii sunt fiul lui Wilhelm Krafft și Katharina Weiss. În 1948 casa este naționalizată, rămânând până astăzi în proprietatea Primăriei. În prezent ea se află într-un amplu proces de restaurare.

Clădirea are un subsol, un parter și două nivele, fiind una dintre cele mai impozante din Piața Mică și chiar din întregul oraș medieval. În secolul al XVIII-lea se adaugă și corpul al doilea al casei.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Muzeul de Farmacie (10 m)
muzeu Piața Mică 26 parter, Sibiu

Museum Cafe (18 m)
cafenea Piața Mică 23, Sibiu

Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus (59 m)
muzeu Piata Mica nr. 21, Sibiu

HOME      TOP