Galerie

CASA HALLER

Piata Mare nr. 10, Sibiu

Audio (422.68K)

În 1470 este atestat un prim proprietar al casei, senatorul Hyeronimus Schneider. La 1500 proprietar era primarul Johann Agotha. În 1537 casa ajunge în proprietatea lui Petrus Haller, primar al orașului, dar și un prosper om de afaceri. El reface casa în spiritul Renașterii, adăugându-i portalul, ancadramentele și frescele exterioare.

De abia în 1882 casa este vândută de familia Haller, aici deschizându-se o farmacie, denumită "La Leu", și un magazin de haine. Ambele funcționează până în 2011, chiar și în perioada comunistă când casa a fost naționalizată. După Revoluția din 1989 casa intră în proprietatea Arhiepiscopiei Sibiului, aici deschizându-și sediul Fundației "Gojdu".

Casa este una dintre cele mai reprezentative clădiri gotice ale Sibiului și chiar din România. Turnul locuință construit pe trei nivele, în care a funcționat o capelă de familie, este elocvent pentru stilul gotic al clădirii.

Casa este de fapt o trecere spre Renaștere, frescele descoperite în 2006 în urma restaurărilor și portalul sunt de factură mai nouă și aparțin perioadei lui Petrus Haller. Portalul este decorat cu blazonul și figura în basorelief a lui Petrus Haller, realizat fiind în 1537.

Casa este formată din două corpuri în formă de L. Acoperișul este gotic, dar ancadramentele fațadei sunt renascentiste.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Haller Cafe (2 m)
cafenea Piata Mare 10/parter, Sibiu

Amber Cafe (67 m)
cafenea Piața Mare 14, Sibiu

Centru Informare Turistica Primarie (145 m)
centru de informare Samuel Brukenthal 2, Sibiu

HOME      TOP