Galerie

TURNUL OLARILOR

Cetatii, Sibiu

Audio (605.54K)

În secolul al XIV-lea Sibiul devine oraș (atestat astfel în 1366). Această transformare a localității a dus la necesitatea extinderii zonei fortificate, orașul fiind râvnit de tot mai mulți dușmani, dar și se dezvolta tot mai mult, iar locuitorii făceau presiune asupra comunității.

Astfel la mijlocul secolului al XIV-lea Orașul de Sus este fortificat incluzând între noile ziduri Piața Mare, mânăstirile dominicanilor și clariselor, casele de patricieni. Zidul Construit urma traseul actualelor străzi și piețe Centumvirilor - Huet - Avram Iancu - Gh. Magheru - Funarilor - Manejului - Pompiliu Onofrei - Cetății - Unirii - Ioan Lupaș - Bastionului.

Zidurile erau flancate de turnuri de apărare. Acestea erau administrate, ca și porțile orașului, de breslele sibiene. Acestea aveau obligația de a întreține, de a renova și de a asigura armamentul necesar (arcuri, lănci, spade și mai târziu archebuze și puști) și luptătorii care apărau nu numai turnul, dar și segmentul de zid vecin. De aceea turnurile au rămas în toponimia locului cu numele breslei care le administrau. Așa sunt și cele trei turnuri de pe strada Cetății, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor și Turnul Archebuzerilor. Înălțimile turnurilor se ridică la circa 20 de metri. Ele sunt construite din piatră și cărămidă, acoperișul fiind piramidal sau patrulater.

Turnul Olarilor este construit ulterior, din nevoia de a reduce segmentul de apărare al zidului, el fiind edificat în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Turnurile au fost restaurate, cum este cazul Turnului Archebuzerilor în 1668 deși ele își pierd din importanță odată cu apariția noilor tehnici de asediere. Fiecare dintre ele au steaguri de vânt așezate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

La mijlocul secolului XX comunitățile locale restaurează cele trei turnuri refăcând drumul de strajă de lemn al zidului. O nouă restaurare survine între anii 2005-2006. Ele astăzi sunt date spre folosință calfelor călătoare, acestea organizându-și ateliere în interiorul lor.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Pardon Café & Bistro (153 m)
cafenea Cetății 14, Sibiu

Weltkultur Cafe und Bar (172 m)
cafenea Nicolae Balcescu 13, Sibiu

Redal Cafe Balcescu (176 m)
cafenea Nicolae Balcescu 24, Sibiu

HOME      TOP