Galerie

ZIDUL DE FORTIFICAȚIE CENTUMVIRILOR

Centumvirilor, Sibiu

Audio (448.60K)

În secolul al XIV-lea Sibiul devine oraș (atestat astfel în 1366). Această transformare a localității a dus la necesitatea extinderii zonei fortificate, orașul fiind râvnit de tot mai mulți dușmani, dar și se dezvolta tot mai mult, iar locuitorii făceau presiune asupra comunității.

Astfel la mijlocul secolului al XIV-lea Orașul de Sus este fortificat incluzând între noile ziduri Piața Mare, mânăstirile dominicanilor și clariselor, casele de patricieni. Zidul Construit urma traseul actualelor străzi și piețe Centumvirilor - Huet - Avram Iancu - Gh. Magheru - Funarilor - Manejului - Pompiliu Onofrei - Cetății - Unirii - Ioan Lupaș - Bastionului.

Zidurile erau flancate de turnuri de apărare. Acestea erau administrate, ca și porțile orașului, de breslele sibiene. Acestea aveau obligația de a întreține, de a renova și de a asigura armamentul necesar (arcuri, lănci, spade și mai târziu archebuze și puști) și luptătorii care apărau nu numai turnul, dar și segmentul de zid vecin. De aceea turnurile au rămas în toponimia locului cu numele breslei care le administrau.

Unul din fragmentele de zid rămase în picioare se află pe actuala stradă a Centumvirilor, stradă denumită în trecut "Spinarea Câinelui". Fortificația s-a realizat pe traseul unui povârniș natural fortificat în lemn în perioada migrației cumanilor.

Acest zid face demarcarea între Orașul de Sus și cel de Jos. Tocmai pentru o mai bună comunicare între cele două zone ale cetății, odată cu pierderea rolului apărător al acestui zid, sunt amenajate scările "Poschen".

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Muzeul de Istorie - Casa Altemberger (63 m)
muzeu Mitropoliei 2, Sibiu

Marionette (99 m)
cafenea Konrad Haas 1, Sibiu

Cafe Wien (113 m)
cafenea Piata Huet 4, Sibiu

HOME      TOP