Galerie

CASA NR. 4

Piata Aurarilor nr. 4, Sibiu

Audio (389.62K)

Piața Aurarilor își trage numele de la vecinătatea Casei Aurarilor din Piața Mică. Piața s-a născut vernacular la intersecția unui drum medieval ce unea Orașul de Sus cu cel de Jos și cu alte drumuri medievale.

În această zonă, incinta a III-a a dublat prin ziduri și turnuri incinta a II-a ce fortifica Piața Mică. În secolul al XIV-lea Sibiul devine oraș (atestat astfel în 1366). Această transformare a localității a dus la necesitatea extinderii zonei fortificate, orașul fiind râvnit de tot mai mulți dușmani, dar și se dezvolta tot mai mult, iar locuitorii făceau presiune asupra comunității.

Astfel la mijlocul secolului al XIV-lea Orașul de Sus este fortificat incluzând între noile ziduri Piața Mare, mânăstirle dominicanilor și clariselor, casele de patricieni. Zidul construit urma traseul actualelor străzi și piețe Centumvirilor - Huet - Avram Iancu - Gh. Magheru - Funarilor - Manejului - Pompiliu Onofrei - Cetății - Unirii - Ioan Lupaș - Bastionului.

Unele turnuri, pierzându-și rolul militar, sunt preluate de localnici și transformate în locuințe. Un astfel de caz este ușor de văzut la numărul 4 în piața Aurarilor. Casa în sine este construită în secolul al XVIII-lea, dar ea înglobează un astfel de turn ce a devenit locuință. El este prezentat ca o imbinare cu casa din Piața Mică numărul 22.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Museum Cafe (53 m)
cafenea Piața Mică 23, Sibiu

Muzeul de Farmacie (72 m)
muzeu Piața Mică 26 parter, Sibiu

Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus (107 m)
muzeu Piata Mica nr. 21, Sibiu

HOME      TOP