Galerie

CURTEA DE FIER

Piata Mare

Audio (439.62K)

În locul unde astăzi există această casă a funcționat prima primărie a orașului. Ea este atestată încă din 1324. Primăria a funcționat până în 1494, când s-a mutat într-o altă clădire din Piața Mică. Cercetările arheologice au descoperit în subsolurile clădirii vechile fortificații, palisada de lemn, șanțul de pământ, dar și zidul de piatră care poate fi observat și astăzi. Cum zidul celei de a doua incinte nu mai avea un rol de apărare, pe locul acestuia s-au construit clădiri de piatră cum este și cazul Curții de Fier.

În subsolul clădirii s-a menținut una din închisorile orașului, ea funcționând până în perioada interbelică a secolului trecut. Alte informații legate de această casă vin din secolul al XVIII-lea, când comerciantul Michael Rideli cumpără această casă. În secolul XIX casa intră în posesia familiei Jickeli care deschide magazinul de fero-metalice, de unde numele popular de "Curtea de Fier".

Tradiția acestui profil comercial rezistă și în perioada comunistă, când casa a fost naționalizată, și chiar și după 1990. În anul 2000 casa este cumpărată și intră într-un larg proces de restaurare. În timpul acestui proces s-au redescoperit coloanele loggiei. Loggia de la parter face parte din culoarul de traversare a Pieței Mici vizibil și astăzi în marea majoritate a clădirilor.

Casa are un subsol, un parter și două etaje, unul fiind mansardat. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea casa se transformă major, construindu-se încăperi și deasupra pasajului Pielarilor.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Amber Cafe (73 m)
cafenea Piața Mare 14, Sibiu

Muzeul de Farmacie (91 m)
muzeu Piața Mică 26 parter, Sibiu

Einstein Café (101 m)
cafenea Piața Mică 13, Sibiu

HOME      TOP