Galerie

CASA HOCHMEISTER

Piata Friedrich Shiller, Sibiu

Audio (376.36K)

Casa a fost construită de Martin Hochmeister, patronul primului teatru de pe teritoriul de astăzi al României și editorul primelor reviste din țara noastră precum și al almanahului Sibiului din 1790.

El construiește casa între 1775 și 1786. Nu se știe dacă anterior a existat o altă casă de piatră sau de lemn, medievală sau mai modernă. El își deschide tipografia în 1777, care a fost vizitată de împăratul Joseph al II-lea, proprietarul marcând acest moment printr-o placă. Tot Martin Hochmaister înființează și pune în funcțiune în casa sa loja masonică "Sfânul Andrei la trei nuferi". Tot aici în 1789 se deschide un cabinet de lectură.

În 1837 casa este vândută cu afacere cu tot către Theodor Steinhausen, familia sa pierzând casa în favoarea lui Friedrich Roth. În perioada interbelică a mai funcționat tipografia Honterus, ultimul proprietar fiind Fundația Brukenthal.

Planul arată că aici eu existat două case distincte, dar care s-au unit și au devenit o singură casă în formă de U, cu subsol, parter și un etaj. Fațada este tipică barocului prin casetele de la baza ferestrelor de la etaj, prin ancadramentele golurilor, prin ecusoane și alte elemente decorative. Și interiorul, prin stucaturile de pe tavan și prin cursiva de lemn, ne trimite tot la baroc.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Pardon Café & Bistro (73 m)
cafenea Cetății 14, Sibiu

Muzeul De Istorie Naturală (148 m)
muzeu Cetății 2, Sibiu

Haller Cafe (156 m)
cafenea Piata Mare 10/parter, Sibiu

HOME      TOP