Galerie

FABRICA HERMA

Ocnei nr.33, Sibiu

Audio (466.36K)

Este una din puținele clădiri ce a fost construită după Unirea Transilvaniei cu România. În 1921 se construiește sediul fabricii de pantofi Herma, finanțarea fiind obținută de la banca Românească. La parter funcționa și un magazin de desfacere al fabricii.

În 1941 clădirea este cumpărată de Universitatea din Cluj, refugiată la Sibiu, Romulus Vuia dorind să deschidă aici un muzeu etnografic. Aici a funcționat căminul și cantina băieților. În 1945 casa trece în proprietatea Casei de Asigurări Sociale. În 1948 clădirea este naționalizată, aici funcționând școala profesională a fabricii Independența. Ea devine din 1959 școală postliceală și apoi Școala "Independența" așa cum rezistă până în prezent.

Casa este formată din patru corpuri, unul fiind de legătură între celălalte, acest corp având doar parter elevat și un etaj. Celelalte corpuri au același parter elevat, demisol, două etaje, unul dintre corpuri având chiar și un al treilea etaj, celelalte două fiind mansardate.

Arhitectura este de factură modernistă încercând totuși a imita forma unei cetăți. În interiorul clădirii se regăsește Turnul Pulberăriei, turn ce a fost construit odată cu bastionul porții Ocnei în secolul al XVI-lea. Numele îi vine de la faptul că aici era depozitul de praf de pușcă al orașului.

Acest turn a fost ulterior, în secolul al XX-lea, depozitul fabricii "13 Decembrie" și sediul comitetul PCR al fabricii "Independența". Are o înălțime de aproximativ 15 metri, fiind circular cu un parter, trei etaje și o mansardă.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Museum Cafe (385 m)
cafenea Piața Mică 23, Sibiu

Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus (397 m)
muzeu Piata Mica nr. 21, Sibiu

Atrium Classic Cafe (410 m)
cafenea Piața Mică 16, Sibiu

HOME      TOP