Galerie

BISERICA DINTRE BRAZI

Reconstructiei nr.17, Sibiu

Audio (703.50K)

Diploma leopoldină dată în secolul al XVII-lea a dezvoltat o comunitate greco-catolică puternică care până la confirmarea juridică a Bisericii Ortodoxe din Transilvania a fost catalizatorul vieții românilor. Episcopul Inochenție Micu Klein sau personalități precum Samuil Micu Klein, Ion Budai Deleanu, Petru Maior, George Barițiu, etc. au fost unii dintre liderii care au afirmat multe dintre drepturile pe care le considerau de drept.

Parohia catolică s-a extins extramuros în zona în care majoritari erau românii, mai ales greco-catolici. Primul pas a fost obținerea unui teren unde să poată fi construită biserica. Acesta a fost obținut de către comunitate în 1734 în fața porții Turnului. Un foarte important rol l-a avut Inochenție Micu Klein, episcopul greco-catolic de la Blaj, care a stăruit pe lângă Magistratul sibian să fie edificată o biserică pentru comunitate. Opoziția sașilor a fost la fel de dură ca în cazul edificiilor romano-catolice, astfel că de abia în 1778 a fost posibilă construcția unui edificiu de cult. Finanțarea acestei construcții a fost făcută de episcopul Grigore Maior. Construcția a fost definitiv realizată în 1795. Hramul este cel al Sfinților Petru și Pavel.

În 1947 biserica a fost rechiziționată de autoritățile comuniste care au desființat ritul greco - catolic pe teritoriul României și a fost dăruită administrației Bisericii Ortodoxe, căreia i-a rămas până în prezent.

Stilul abordat de arhitecți este unul special, îmbinând elemente de arhitectură bizantină cu cele baroc specifice perioadei, dar prin modificările făcute de-a lungul timpului s-au adăugat și elemente eclectice.

Bolta este sprijinită pe patru pilaștrii ce sunt decorați, alături de boltă în sine, prin metope triglife și ornamente de stucatură în stil baroc. Bolta este pictată după tipicul bizantin, Isus Pantocrator. Interiorul a fost la început fără pictură. Iconostasul este realizat de Joseph Neuhauser în 1795. Clopotul este achiziționat în 1836.

Un element important este curtea bisericii unde a fost amenajat un cimitir unde au fost înmormântați unii dintre cei mai importanții reprezentanți ai comunității greco-catolice din Sibiu, precum George Barițiu, Ioan Rațiu, Alexandru Papiu Illarian, Iosif Șterca Suluțiu, baronul David Urs de Margine, iar după 1990 s-a adăugat Alexandru Vaida Voevod, primul ministru al României interbelice.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Marionette (649 m)
cafenea Konrad Haas 1, Sibiu

Tea Spot Cafe (690 m)
cafenea Tribunei 33

Complex Luceafarul  (701 m)
cafenea Ion Lupas 2, Sibiu

HOME      TOP