Galerie

MONUMENTUL SIOS

Parcul SubArini, Sibiu

Audio (595.34K)

La finalul secolului al XIX-lea, elita sibiană a gândit crearea unei asociații care să aibă ca scop amenajarea spațiilor murdare sau învechite ale orașului, finalitatea fiind modernizarea și înfrumusețarea Sibiului. De aceea această inițiativă s-a numit Societatea de Înfrumusețare a Orașului Sibiu.

Această societate era responsabilă de amenajarea spațiului dintre fortificațiile medievale și transformarea acestora în parcuri, cel mai cunoscut fiind parcul ASTRA de astăzi. Un alt proiect important și semnificativ a fost amenajarea parcului SubArini, cel care a transformat marginea orașului într-un frumos loc de promenadă, gustat de toți sibienii de ieri și de astăzi. Numele îi vine de la copacul arin, majoritar în acest parc.

Parcul are 22 de hectare și a fost înființat în 1856 prin decizia Magistratului. Comunitatea l-a angajat pe inginerul Wolfgang Seifried. Acesta a organizat parcul în jurul a două alei, una pe fostul canal al Şcolii de Înot și o alta de-a lungul pârâului Seviș. În 1859 se construiește digul ce controlează fluxul de apă al pârâului. Prima construcție apare în 1865 când se deschide restaurantul "Bolta Rece", restaurant ce rezistă până astăzi.

Societatea băncii de asigurări finanțează amenajarea lacului cu pești, care a fost rapid asanat deoarece devenise un focar de malarie. Din acest moment amenajarea este preluată de Societatea de Înfrumusețare. Ei construiesc sera, fântâna arteziană, chioșcul de muzică și finanțează introducerea iluminatului public.

În perioada Primului Război Mondial o serie de plutoane de soldați români au ajuns în această zonă fiind cel mai aproape de centrul orașului. După Unire, Societatea de Înfrumusețare continuă investițiile prin amplasarea rozariumului și a colțului alpin. Asociațiunea ASTRA a amplasat în 1938 statuia lui Mihai Eminescu, realizată de sculptorul Radu Moga.

În perioada comunistă parcul nu a suferit majore transformări. Doar după anul 2000 s-a amenajat pista de jogging și traseul ciclist.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Mai Lounge Caffe (442 m)
cafenea Victoriei 42, Sibiu

Muzeul De Vanatoare August Von Spiess (694 m)
muzeu Scoala de Inot, 4, Sibiu

Redal Cafe Strand (715 m)
cafenea Bihorului 15, Sibiu

HOME      TOP