Galerie

STATUIA LUI GEORG DANIEL TEUTSCH

Piata Albert Huet FN, Sibiu

Audio (436.77K)

Georg Daniel Teusch, 1817 - 3 iulie 1893, a fost una dintre personalitățile marcante ale societății sibiene, unul dintre cei care au militat pentru menținerea entității națiunii săsești și a culturii transilvane. Membru de onoare ASTRA, președinte al Asociației pentru studierea istoriei Transilvaniei, Georg Daniel Teutsch a fost episcopul Bisericii Evanghelice din Transilvania începând din 12 noiembrie 1868.

Statuia sa a fost inaugurată în 19 august 1899. Ea reprezenta corpul episcopului Georg Daniel Teusch. Statuia a fost amplasată la sud de Catedrala Evanghelică, sculptorul fiind Adolf von Donndorf din Stuttgart. Înălțimea este de 3,5 metri fiind realizată în bronz și având un soclu de aceeași înălțime.

Soclul are un plan pătrat cu două trepte la bază, realizate în granit. Pe fațadele sale sunt aplicate patru medalioane în basorelief ale episcopului Paul Binder și colaboratorilor săi, comitele Konrad Schmidt, consilierul Johann Karl Schuller și secretarul său, omul politic Franz Gebbel. Acestea sunt unite cu un bandou continuu de decorație vegetală în bronz.

Statuia este construită în picioare, îmbrăcată într-un costum preoțesc, ținând în mâna stângă Biblia, pe când cea dreaptă este sprijinită pe o colonetă pe care sunt așezate un vraf de documente ce simbolizează libertățile medievale ale sașilor. Coloneta are aplicată pe secțiunea sa un medalion circular, în care sunt sculptate în basorelief cei doi conducători legendari ai sașilor ce depun jurământul de fondare a Sibiului cu săbiile încrucișate.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Cafe Wien (42 m)
cafenea Piata Huet 4, Sibiu

Kleines Cafe (66 m)
cafenea Piata Huet 3, Sibiu

Centru Informare Turistica Primarie (72 m)
centru de informare Samuel Brukenthal 2, Sibiu

HOME      TOP