Galerie

STATUIA ÎMPĂRATULUI FRANCISC I

Corneliu Coposu FN, Sibiu

Audio (660.44K)

În secolul al XIX-lea administrația orașului Sibiu a dus la bun sfârșit un program complex de redimensionare a orașului. Vechile fortificații ale cetății medievale nu mai erau actuale și se dorea înlăturarea acestora.

Zidul din extremitatea sudică a cetății face parte din incinta a cincea de fortificație a cetății medievale construită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea pentru întărirea Orașul de Sus. În primele decenii ale secolului al XIX-lea aici s-a amenajat Promenada Invalizilor în amintirea soldaților habsburgi morți în războaiele napoleoniene și nu numai. Proiectul a fost coordonat de comandantul regimentului de gardă "baron Splenyi nr. 31", colonelul Johann von Vecsey.

Drept mulțumire, lui îi este dedicată placa comemorativă așezată în 1829 pe cheia platformei amenajate în fața monumentului. Monumentul a fost restaurat în 1883, banii, cca 1.000 de guldeni, fiind oferiți de împăratul Franz Joseph.

Inscripția de pe monument: "Sibienii recunoscători au dorit să amintească trecătorilor printr-un modest monument că Ioan de Vecsey, comandantul suprem al gărzilor care și-a luat rămas bun de la acest oraș la calendele lui februarie 1828, pe când era tribun al legiunii a 31-a a mărit și a construit promenada publică în anul 1827, printr-o străduință demnă. 1829".

Realizatorul proiectului a fost Franz Neuhauser cel Tânăr, el comandând în anul 1828 statuia împăratului Francisc I, împărat al Imperiului Habsburgic între 1792-1835, în viață în momentul realizării monumentului, sculptorului Procopiu, sculptor ce provenea din Academia din Viena.

Proiectul întregului complex monumental cuprindea statuia împăratului Francisc I, amplasată într-o nișa realizată în zidul de incintă cetății, și platforma în centrul căreia era amplasat un monument în amintirea colonelului Vecsey.

Statuia împăratului Francisc I era încununată cu lauri, în stilul clasicist. Coroana era realizată din plumb. În dreapta și stânga monumentului era amplasat câte un sfinx bronzat. Statuia a fost îndepărtată de către administrația comunistă a orașului. În 2007 complexul a fost restaurat sub îndrumarea Asociației de prietenie Sibiu-Klagenfurt, iar statuia a fost reamplasată. Originalul din 1828 nu a mai putut fi restaurat, de aceea a fost așezată o copie fidelă a acesteia.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Redal Cafe Balcescu (171 m)
cafenea Nicolae Balcescu 24, Sibiu

Weltkultur Cafe und Bar (206 m)
cafenea Nicolae Balcescu 13, Sibiu

Pardon Café & Bistro (217 m)
cafenea Cetății 14, Sibiu

HOME      TOP