Galerie

CAPELA CRUCII

Piata 1 Decembrie, Sibiu

Audio (473.30K)

Crucifixul din interior a fost realizat de Peter Lantregren în 1417. Îl reprezintă pe Iisus suferind pe cruce. Acest crucifix a fost pierdut pentru secole, fiind regăsit în secolul al XVII-lea într-unul din lacurile care înconjurau Sibiul având rol fortificator. El a fost așezat în acest loc unde se află și astăzi, construindu-se mai întâi un parapet, iar apoi în 1683 o capela mică. Aceasta a fost demolată pentru a se construi în 1755 capela care astăzi poartă numele de Capela Crucii. La sfârșitul secolului al XIX-lea această capelă a fost renovată. Aici crucifixul a fost așezat alături de alte două statui, cea a Mariei și cea a sfântului Ioan Botezătorul.

Iisus este de mărime supranaturală, de circa șapte metri. Perioada baroc a adus cu sine schimbarea aspectului crucifixului prin intervenția asupra culorii, ea fiind vopsită într-o culoare cenușiu-verzui. Aceste modificări au fost făcute încă din vremea Renașterii, când s-au adăugat capetele treflate și s-a completat figura, menținându-se cele două inscripții.

Capela actuală este construită într-un stil baroc, dar după aspect pare că este adosată mai târziu. Planul este unul dreptunghiular specific bisericilor sală. Este formată din trei corpuri (pridvor, navă, cor). Toate sunt organizate într-o singură travee. Pridvorul este format dintr-un fronton triunghiular decorat cu simbolul Sfântului Duh, susținut fiind de câte două coloane de tip doric pe fiecare latură a fațadei.

Importanța acestei capele este de ordin istoric, atât prin construcție dar mai ales prin crucifixul ce-l adăpostește, fiind unul dintre monumentele reprezentative ale goticului de pe teritoriul României. Tot în această capelă se află și o icoană a sfântului Anton de Padua, considerată de credincioși a fi făcătoare de minuni.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Cafe Levoslav (593 m)
cafenea Gheorghe Magheru 12, Sibiu

Muzeul CFR-Muzeul Locomotivelor cu Abur (607 m)
muzeu Dorobanților 22, Sibiu

Muzeul de Farmacie (673 m)
muzeu Piața Mică 26 parter, Sibiu

HOME      TOP