Galerie

CASA FILEK

Avram Iancu nr. 2, Sibiu

Audio (374.11K)

Clădirea este construită în 1802, pe locul unei clădiri care era reședința guvernatorului. În vechea sală principală aveau loc întâlnirile Dietei. Odată cu mutarea guvernatorului la Cluj Napoca, vechea clădire a fost cumpărată de maestrul bleslei tăbăcarilor și senator al orașului, Anton Filek. Acesta a demolat-o construind în 1802 actuala clădire, considerată a fi cea mai impozantă din centrul orașului după Palatul Brukenthal.

În 1872, în această clădire s-a mutat Episcopia Evanghelică a Transilvaniei, care a renunțat la sediul său tradițional de la Biertan, astăzi aici fiind sediul Consistoriului Superior, locuința episcopului și nu în ultimul rând sediul Episcopiei Evanghelice din România.

Decorul fațadei este unul tipic baroc, cu elemente de scoică, urnă sau stucatură cu elemente vegetale. Paramentul este realizat din brâie orizontale. Ferestrele sunt dreptunghiulare, la parter fiind protejate de un grilaj de fier forjat decorat cu elemente vegetale, surmontate fiind de lunete adâncite, care au fost decorate de elemente baroc, urna sau scoica. La etaj avem ferestre realizate din două canaturi și patru câmpuri vitrate, având un fronton triunghiular susținut de coloane. Portalul este format din două coloane pe soclu, lateral fiind realizate două nișe decorate cu elemente de tip scoică - baroc. Poarta este marcată la nivelul median al arcului de o mască umană.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Amber Cafe (45 m)
cafenea Piața Mare 14, Sibiu

Haller Cafe (62 m)
cafenea Piata Mare 10/parter, Sibiu

Cafe Levoslav (103 m)
cafenea Gheorghe Magheru 12, Sibiu

HOME      TOP