Galerie

HOTELUL ÎMPĂRATUL ROMANILOR

Nicolae Balcescu Nr. 4, Sibiu

Audio (547.17K)

Acest hotel este mai mult ca sigur cel mai vechi hotel din România. Atestarea sa se face în 1544 când exista un han important pentru orașul nostru, fiind așezat pe drumul ce venea dinspre Țara Românească.

În acest han a fost găzduit însuși regele Suediei în 1714, în timpul periplului său beligerant din Balcani.

În 1772 Philipp Collignon a închiriat hanul orașului, "La Steaua Albastră". El a fost cel care a avut un rol important în viața acestui han, în dezvoltarea sa și mai ales în renumele său.

Aici s-a cazat la 31 mai 1783, împăratul Habsburg Joseph al II-lea în timpul călătoriei sale în Transilvania. În cinstea acestui eveniment proprietarul hanului i-a schimbat numele în "Împăratul Romanilor".

În 1857 Magistratul a cumpărat Casa Wayda, pentru suma de 25.000 de guldeni cu intenția de a extinde hanul. În 1873 sala festivă a fost parchetată, loc în care în 1876 s-au ținut spectacolele în timpul refacerii teatrului.

Interesul pe care Magistratul îl oferea acestui imobil se datora faptului că aici s-au desfășurat multe întâlniri în care acesta și oameni politici sibieni erau implicați, precum întrunirile Dietei, negocirile legate de semnarea Pragmaticei Sancțiuni sau pentru statutul națiunii săsești.

În 1891 s-a decis demolarea vechiului edificiu și înlocuirea acestuia cu unul modern care să se alinieze la cerințele vremii. Noua clădire a fost inaugurată în 7 septembrie 1895, fiind construită vis a vis de vechea locație, pe locul unde își avea prăvălia Constantin Hagi Popp și Compania Grecească.

Clădirea este construită în formă de U cu subsol, parter înalt, două etaje și încă un etaj amenajat în mansardă. Acest element terminal, aflat la intersecția străzilor Bălcescu și Xenopol, este distinct de restul hotelului prin articularea diferită a ferestrelor, ele fiind duble la primul etaj și triple la al doilea.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Mojo Cafe (61 m)
cafenea Alexandru Xenopol 1, Sibiu

Weltkultur Cafe und Bar (78 m)
cafenea Nicolae Balcescu 13, Sibiu

Muzeul Bruckenthal (100 m)
muzeu Piața Mare 4-5, Sibiu

HOME      TOP