Galerie

CASA HECHT

Piata Mare nr. 8, Sibiu

Audio (839.83K)

Una dintre cele mai importante case din Piața Mare îi poartă numele lui Georg Hecht. Dacă facem o plimbare prin această piață este foarte ușor să remarcăm că pe două laturi găsim preponderent case de patricieni iar pe celelalte două clădiri de instituții. Clădirile patricienilor au rezistat datorită calității estetice, dar și pentru că deveniseră simboluri, construcții reprezentative pentru comunitate.

Pentru a fi "în pas" cu stilul arhitectural al diverselor epoci, aceste case ale patricienilor au suferit diverse transformări. Asta presupunea fie demolarea și construirea pe același loc a unui alt imobil, fie redecorarea și reorganizarea fațadei. Cel mai bun exemplu în acest sens este Casa Hecht. A fost construită în stilul gotic spre Renaștere, dar în perioada de sfârșit a barocului și trecerea spre perioada clasicistă fațada i-a fost modificată. În acel moment casa devenise deja clădire administrativă.

Georg Hecht ridică o clădire care este și azi una dintre cele mai impozante, mai bine construite și mai importante din Piața Mare. El a cumpărat o veche clădire ce a aparținut în secolul al XV-lea lui Christophorus Italicus de Florentia, lui Nicolaus de Wagio și lui Oswald Wenzel, primar al Sibiului în acel secol. În această casă au avut loc primele slujbe luterane din Sibiu, înainte ca întreaga comunitate să adere la noul cult creștin.

Odată cu stingerea familiei sale, casa ajunge în proprietatea lui Johannes Wayda și apoi a orașului, iar din acel moment (sfârșitul secolului al XVII-lea și pe parcursul secolulului al XVIII-lea) devine un centru administrativ important al Sibiului, deoarece aici a fost sediul Universității săsești.

Spre sfârșitul secolului al XV-lea și în secolul al XVI-lea, în Casa Hachet a fost atestată monetăria orașului, prima din Transilvania care a bătut monedă. Se presupune că un alt sediu al acestei monetării era în sediul medieval al Primăriei. În anii 1800, în fața clădirii au fost plantați trei copaci care aminteau de tradiția așezării germanilor în acest spațiu. Copacii au făcut parte permanent din mobilierul urban al Pieței Mari până în 1947 când au fost înlăturați de autoritățile comuniste. Tot în această clădire, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, au avut sediul membrii grupului etnic german, echivalentul politic nazist al comunității germane, grup ce a fost dizolvat în 1944 și înlocuit cu sediul SS din Sibiu.

Odată cu naționalizarea din 1948 casa a intrat în proprietatea statului. Casa Hecht a fost restaurată în cadrul vastului program inițiat pentru pregătirea anului 2007 când Sibiul a fost capitală culturală europeană.

Casa Hecht rămâne cea mai înaltă clădire particulară construită în perioada medieval-renascentistă în Sibiu. Ea este construită în stil inițial gotic pe două etaje. Elementele gotice ce mai pot fi observate sunt bolțile cu penetrații ale încăperilor de la parter și alte câteva ancadramente de la etaj.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Haller Cafe (32 m)
cafenea Piata Mare 10/parter, Sibiu

Amber Cafe (92 m)
cafenea Piața Mare 14, Sibiu

Centru Informare Turistica Primarie (129 m)
centru de informare Samuel Brukenthal 2, Sibiu

HOME      TOP