Galerie

CASA LUTSCH

Piata Mare nr. 13, Sibiu

Audio (529.22K)

Casa ce se află astăzi nu este originala Casă Lutsch, aceasta fiind demolată în secolul al XIX-lea când s-a construit noua casă.

Vechea casă a fost construită în secolul al XV-lea. Aici a funcționat un sediul al prepoziturii Sibiului, apoi ea aparținând famililor Altemberger, Haller, Lutsch și în cele din urmă Reussner. În perioada acestei familii casa a găzduit o serie de invitați de seamă ai orașului, fiind una din casele de protocol ale comunității. Aici a fost adus principele Mavrocordat după ce a fost arestat. În 1821 familia Reussner a donat clădirea municipalității.

Noua clădire a fost realizată după 1830, funcționând ca și cazinou al armatei habsburgice. Aici a funcționat ulterior librăria lui Heinrich Thierry. Au urmat apoi un magazin de galanterie, de jucării, de carne, de delicatese. În 1937 se deschide farmacia "Izvorul tămăduirii". Comuniștii naționalizează clădirea și o transformă în restaurant, denumit la început "Oltul" apoi "Dunărea", așa cum o cunosc majoritatea sibienilor.

După 1990 clădirea a fost oferită de către municipalitate Forumului Democrat German din România, unde funcționează această organizație până astăzi. La parter a funcționat tot timpul o bancă.

Clădirea medievală era cu mult mai impozantă decât cea din prezent. Casa avea un turn locuință, trei etaje și o capelă de familie, care a fost prima biserică catolică după revenirea acestora în cetate. Ea era construită în stilul gotic. Un ancadrament al vechii case realizat de Elias Nicolai, unul dintre cei mai importanți sculptori baroc de pe teritoriul României de astăzi, se regăsește în sediul bibliotecii Brukenthal.

Clădirea de astăzi are doar un etaj, un acoperiș în patru ape, cu deschideri spre Piața Mare dar și spre strada Magheru. Toate elementele sunt de factură clasicistă.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Amber Cafe (26 m)
cafenea Piața Mare 14, Sibiu

Haller Cafe (48 m)
cafenea Piata Mare 10/parter, Sibiu

Cafe Levoslav (122 m)
cafenea Gheorghe Magheru 12, Sibiu

HOME      TOP