Galerie

ZIDUL DE FORTIFICAȚIE MANEJULUI

Manejului, Sibiu

Audio (481.87K)

În secolul al XIV-lea Sibiul devine oraș (atestat astfel în 1366). Această transformare a localității a dus la necesitatea extinderii zonei fortificate, orașul fiind râvnit de tot mai mulți dușmani, dar și se dezvolta tot mai mult, iar locuitorii făceau presiune asupra comunității.

Astfel la mijlocul secolului al XIV-lea Orașul de Sus este fortificat incluzând între noile ziduri Piața Mare, mânăstirile dominicanilor și clariselor, casele de patricieni. Zidul Construit urma traseul actualelor străzi și piețe Centumvirilor - Huet - Avram Iancu - Gh. Magheru - Funarilor - Manejului - Pompiliu Onofrei - Cetății - Unirii - Ioan Lupaș - Bastionului.

Zidurile erau flancate de turnuri de apărare. Acestea erau administrate, ca și porțile orașului, de breslele sibiene. Acestea aveau obligația de a întreține, de a renova și de a asigura armamentul necesar (arcuri, lănci, spade și mai târziu archebuze și puști) și luptătorii care apărau nu numai turnul, dar și segmentul de zid vecin. De aceea turnurile au rămas în toponimia locului cu numele breslei care le administrau.

Unul din fragmentele de zid rămase în picioare se află pe actuala stradă a Manejului. În locul parcului de astăzi de peste zid exista unul dintre lacurile mlaștină ale Sibiului, cel al Croitorilor. Zidul a fost construit între 1357 și 1366, venind din spatele mânăstirii Ursulinelor și mergând spre bastionul Haller.

Înspre zidurile mânăstirii se află ruinele turnului Bărbierilor, turn ce rezistă până la mijlocul secolului al XVIII-lea. Zidul este restaurat parțial în 1976.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Muzeul De Istorie Naturală (200 m)
muzeu Cetății 2, Sibiu

Cafe Levoslav (218 m)
cafenea Gheorghe Magheru 12, Sibiu

Pardon Café & Bistro (271 m)
cafenea Cetății 14, Sibiu

HOME      TOP