Galerie

PALATUL DE JUSTIȚIE

Victoriei nr.11, Sibiu

Audio (456.77K)

Palatul de Justiție a fost construit în cartierul Josefin. Acest cartier a luat naștere odată cu amenajarea parcelelor din fosta citadelă a orașului. Citadela a fost doar proiectată, unicele lucrări începute fiind acelea de amenajare a spațiului necesar fortificației.

Pe acest platou au fost amenajate străzi, una luând naștere din dorința armatei imperiale de a-și organiza un spațiu militar în interiorul orașului. Astfel a apărut strada denumită astăzi bulevardul Victoriei. Pe această stradă s-a construit în 1908 sediul Judecătoriei Sibiului.

Clădirea ocupă un loc important în istoria țării noastre. Imediat după finalul Primului Război Mondial, după Unirea Transilvaniei cu România și după prăbușirea Imperiului Austro - Ungar, în această clădire au activat Resorturile, adică ministerele, de Justiție, de Alimentație și Comunicație ale Consiliului Dirigent al Transilvaniei, un veritabil guvern de tranziție al provinciei.

Cladirea este tipică eclecticului începutului de secol al XX-lea. Are nu mai puțin de șase corpuri unite între ele, care formează și două curți interioare. Ferestrele sunt organizate în registre decorative diferite.

Portalul este unul special prin falsa structură de balcon ce o dezvoltă. Intrarea propriu-zisă este flancată de două coloane angajate, circulare, cu un soclu simplu și înalt, decorate fiind prin linii orizontale incizate. Capitelul este unul elaborat continuându-se la primul etaj. Pe cheia de arc a portalului este aplicat un ecuson. Accesul se face printr-o ușă de lemn realizată în două canaturi și o supralumină, semicilindrică în partea superioară. Interiorul este unul monumental, cu o scară de piatră, la fel ca și balustrada și mâna directă.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Cafe Universitatii (219 m)
cafenea Victoriei 2, Sibiu

Ramada Sibiu (304 m)
cafenea Emil Cioran Nr 2, Sibiu

Muzeul De Vanatoare August Von Spiess (389 m)
muzeu Scoala de Inot, 4, Sibiu

HOME      TOP