Galerie

CASA BOBEL

Avram Iancu nr.16, Sibiu

Audio (371.26K)

Casa este una dintre cele mai vechi păstrate în cetatea Sibiului. Ea a fost construită în secolul al XIV-lea pe strada Orezului, așa cum se numea atunci strada Avram Iancu. A fost o casă de patrician construită în stilul goticului laic.

În secolul al XV-lea casa aparținea aurarului Neugeborn. În 1850 casa este cumpărată de Johann Bobel, de unde și numele de astăzi a casei. Bobel era starostele breslei brutarilor și a rămas în istoria Sibiului prin picturile sale ale piețelor și fortificațiilor cetății medievale.

După moartea sa casa are mai mulți proprietari, ultimul fiind Octavian Veștemean, proprietarul "Casei Veștemean", una din tipografiile orașului. Casa este naționalizată, dar proprietarul trăiește în ea până la finalul vieții sale. Prin curtea casei trecea o veche stradă medievală care între timp s-a transformat în curte interioară a caselor din această zonă.

Restaurările din anii 1960 au dus la redescoperirea frontonului gotic al casei. Casa are doar parter și subsol. Planul este dreptunghiular și avea la început doar două încăperi, o bucătărie și cameră de zi. Intervenții asupra casei au avut loc de-a lungul timpului, cum sunt cele din secolele XVI, XVIII, XIX.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Cafe Levoslav (114 m)
cafenea Gheorghe Magheru 12, Sibiu

Muzeul de Farmacie (143 m)
muzeu Piața Mică 26 parter, Sibiu

Museum Cafe (159 m)
cafenea Piața Mică 23, Sibiu

HOME      TOP