Galerie

BISERICA URSULINELOR

General Gheorghe Magheru, nr. 38, Sibiu

Audio (652.48K)

Numele bisericii se trage de la ordinul călugărițelor ursuline. La începutul secolului al XVIII-lea acestea preiau administrarea lăcașului. Biserca a fost construită trei secole mai devreme de călugării dominicani. Aceștia vin în cetatea noastră la mijlocul secolului al XIII-lea.

Ordinul monahal al dominicanilor era în acel moment principalul mijloc prin care prozelitismul catolicismulului înainta în spațiul est-european, în spațiul păgân. Domincanii își construiesc mânăstirea în imediata apropiere a zidurilor cetății, putându-le localiza mânăstirea pe locul actualei Piețe 1 Decembrie 1918, în zona autogării Transmixt.

Atacurile otomane de la începutul secolului al XV-lea îi face pe dominicani a cere permisiunea, acordată de altfel, de a muta mânăstirea lor în interiorul cetății. Astfel ei își construiesc mânăstirea pe locul de astăzi. Tot ei organizaseră un lazaret pentru leproși în zona gării de astăzi.

Reforma luterană aduce cu sine un șoc veritabil în viața religioasă a Sibiului. Reforma a acaparat toate bisericile și bunurile Bisericii Catolice din cetate, alungând toate ordinele monahale. Dominicanii au fost alungați în 1543. Biserica suferă modificări importante prin ștergerea picturilor murale existente. Mânăstirea a fost părăsită și cu timpul s-a demolat.

În anul 1733 Biserica Ursulinelor revine catolicilor prin sosirea câtorva călugărițe, ale Sfintei Ursula, de la Bratislava. Acestea vor înființa în oraș o nouă mânăstire, susținute fiind de însăși împărăteasa Maria Teresia. Clădirea mânăstirii este clădirea alipită bisericii.

Călugărițele au modificat fațada și structura bisericii. Din goticul inițial au mai rămas doar contraforții exteriori și corul (altarul). Interiorul, nava centrală și capela laterală aparțin deja stilului baroc.

Există multe legende legate de această biserică. Se vorbește despre tunelurile care ar duce până sub Gară și chiar mai departe. Între poveste și realitate rămâne doar că acele catacombe sunt locul unde sunt înmormântate călugărițele ursuline.

Din 1992 Biserica Ursulinelor devine centrul confesional al ritului creștin al Greco-Catolicilor, refondat după căderea comunismului. Și astăzi, Greco – Catolicii sibieni își celebrează sărbătorile în această biserică ce a redevenit unul dintre importantele centre ale vieții religioase din orașul nostru.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Cafe Levoslav (163 m)
cafenea Gheorghe Magheru 12, Sibiu

Muzeul de Farmacie (267 m)
muzeu Piața Mică 26 parter, Sibiu

Amber Cafe (272 m)
cafenea Piața Mare 14, Sibiu

HOME      TOP