Galerie

CASA WEIDNER - REUSSNER - CZEKELIUS

Piata Mare nr. 16, Sibiu

Audio (482.28K)

Numele îi vine de la multiplii proprietari patricieni ai casei. Mai întâi casa a aparținut familiei Weidner, apoi familiei Reussner. După Johann Reussner jr. casa a aparținut lui Samuel Bedeus von Scharberg, apoi strănepotului baronului Brukenthal și comerciantului Misselbacher. Acesta din urmă este cel care unește definitv cele două clădiri inițiale. A doua, corpul de astăzi dinspre strada Avram Iancu, a aparținut vreme de 400 de ani familiei Czekelius. Aici a funcționat mai bine de 100 de ani renumitul magazin "Misselbacher". După cel de Al Doilea Război Mondial, clădirea a trecut în proprietatea statului care a folosit parterul în continuare ca magazin, iar restul clădirii ca locuințe. Casa a fost cumpărată de noi proprietari după anul 2000.

Ea rămâne remarcabilă prin detaliile artistice ce le prezintă. Intrarea se face printr-un portal de factură renascentistă dar cu puternice influențe baroc, realizat în 1652 la comanda primarului Johann Reussner jr. de către Elias Nicolai, unul dintre cei mai importanți sculptori baroc de pe teritoriul României. În gangul de acces în curtea interioară regăsim un ancadrament de factură renascentistă realizat se pare în 1582, încărcat cu inscripția CW (Czirves - Servatius - Weidner jr.), precum și alte elemente renascentiste. În sala festivă există o frescă de factură renascentistă, redând imagini din războiul troian.

Casa are șapte corpuri, cu subsol, parter și un etaj. Are două curți ce au ținut de fostele clădiri despărțite până la finalul secolului al XIX-lea. Boltirea și șarpanta au elemente atât gotice cât și renascentiste sau baroc.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Amber Cafe (43 m)
cafenea Piața Mare 14, Sibiu

Haller Cafe (108 m)
cafenea Piata Mare 10/parter, Sibiu

Cafe Levoslav (119 m)
cafenea Gheorghe Magheru 12, Sibiu

HOME      TOP