Galerie

ZIDUL DE FORTIFICAȚIE MOVILEI

Movilei, Sibiu

Audio (448.60K)

Atacurile dese ale armatelor otomane în secolul al XV-lea decide Sibiul de a fortifica și partea cea mai populată a orașului, vechea vatră a localității, adică Orașul de Jos. Această transformare a localității a dus la necesitatea extinderii zonei fortificate, orașul fiind râvnit de tot mai mulți dușmani, dar și se dezvolta tot mai mult, iar locuitorii făceau presiune asupra comunității.

Astfel la mijlocul secolului al XV-lea Orașul de Jos este fortificat incluzând între noile ziduri Piața Dragonilor, spitalul, mânăstirea franciscanilor, străzile breslașilor. Zidul construit urma traseul actualelor străzi și piețe - Movilei - Felinarului - Gheorghe Magheru - 1 Decembrie 1918 - Regele Ferdinand - Nicolae Teclu - Pietrarilor - Zidului - Dârstelor - zona spitalul de Pneumofiziologie.

Zidurile erau flancate de turnuri de apărare. Acestea erau administrate, ca și porțile orașului, de breslele sibiene. Acestea aveau obligația de a întreține, de a renova și de a asigura armamentul necesar (arcuri, lănci, spade și mai târziu archebuze și puști) și luptătorii care apărau nu numai turnul dar și segmentul de zid vecin. De aceea turnurile au rămas în toponimia loclui cu numele breslei care le administrau.

Unul din fragmentele de zid rămase în picioare se află pe actuala stradă a Movilei. Fortificația s-a realizat pe traseul unui povârniș natural fortificat în lemn în perioada migrației cumanilor. Aici se crea astfel un zwinger între zidul ce mergea la baza actualei străzi Avram Iancu și noul zid, îngreunând accesul asediatorilor în cazul unui atac.

facebook  twitter  google+  pinterest  email  

În zonă

Muzeul de Farmacie (165 m)
muzeu Piața Mică 26 parter, Sibiu

Museum Cafe (165 m)
cafenea Piața Mică 23, Sibiu

Cafe Levoslav (209 m)
cafenea Gheorghe Magheru 12, Sibiu

HOME      TOP